nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ...





Συμπολίτες γνωστοί μου, μόλις γύρισαν από διακοπές στην Σάμο, και είναι, καθώς μου λένε, κατενθουσιασμένοι με το Ευπαλίνειο υδραγωγείο της Σάμου, που συγκεντρώνει το αμέριστο ενδιαφέρον των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.
Να προσθέσω εγώ, πως έχουν γραφεί πολλά άρθρα και βιβλία για το θαυμαστό αυτό έργο, που έφερε το νερό πηγής από την μια πλευρά του βουνού, που ήταν η πηγή, στην άλλη άκρη, που ήταν η πόλη, ανοίγοντας μια σήραγγα μήκους 1.346 μέτρων μέσα στο βουνό. Τα (δύο) συνεργεία ξεκίνησαν τις εργασίες το καθ’
ένα από την άλλη, την διαφορετική πλευρά του βουνού, και συναντήθηκαν και ενώθηκαν στη μέση του βουνού!
Το εκπληκτικό αυτό επίτευγμα είναι έργο του προ-προ-παππού μας, του Μεγαρίτη Ευπαλίνου, του μεγαλυτέρου αρχιτέκτονος της αρχαιότητος. Οι σύγχρονοι Σαμιώτες, παρ’ όλο που ο κατασκευαστής δεν ήταν Σαμιώτης αλλά Μεγαρίτης, ανέδειξαν και συντήρησαν και προέβαλλαν το έργο, και το έκαναν επισκέψιμο, διαθέτοντας πολλά χρήματα από δικά τους, αλλά και από κονδύλια που εξασφάλισαν γι’ αυτό τον σκοπό από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Στα Μέγαρα έχομε ένα άλλο έργο που αποδίδεται στον Ευπαλίνο, το οποίον είναι πολύ πιο εκπληκτικό. Το υδρομαστευτικό υδραγωγείο Μεγάρων, στην περιοχή Παλιάβρυσης, Χριστού, Αγιωργίου και Ορκού, που εκτείνεται σε μήκος 3.ΟΟΟ μέτρων κάτω από την γη, κτιστό, με πουριά (κογχίτη λίθο), και που μ’ αυτό έγινε κατορθωτή η ύδρευση της πόλεως, που ήταν άνυδρη, πριν 2.500 περίπου, τόσα χρόνια. Το υδραγωγείο έχει σχήμα ενός τεράστιου δένδρου, κάτω από την γη όπως είπαμε, που έφτανε στην Παλιάβρυση, μετά στην ΄Εξω Βρύση και μετά κατέληγε στη Κρήνη του Θεαγένους, απ’ όπου με ένα σύστημα με υπόγεια κανάλια και βρύσες υδρευόταν όλη η πόλη. Λειτουργούσε ακόμη και μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Το εκπληκτικό και θαυμαστό αυτό έργο σώζεται ολόκληρο, αλλά στις μέρες μας καταστρέφεται. Άλλοι (απόγονοι του Ευπαλίνου!!!) πετάνε σκουπίδια και ψόφιες κότες στους «αμπατζάδες» (ανοίγματα του υδραγωγείου στην επιφάνεια του εδάφους για εξαερισμό του υδραγωγείου και για να κατεβαίνουν να το καθαρίζουν από κλαδιά και λάσπη), και άλλοι τους οργώνουν με τα τρακτέρ και τους γεμίζουν με χώματα και τους μπαζώνουν, για να εξασφαλίσουν ένα τετραγωνικό παραπάνω για το χωράφι τους…
Οι Σάμιοι είπαμε τι κάνανε. Εμείς δεν θα αξιοποιήσουμε, δεν θα αναδείξουμε το θαυμαστό και εκπληκτικό αυτό δείγμα της επιστημοσύνης και του πολιτισμού των προγόνων μας Μεγαριτών ; Ας αγωνιστούμε και ας φωνάξουμε όλοι για να το σώσουμε και να το αναδείξουμε, πριν καταστραφεί, επί των ημερών μας !!!
Α. Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: