nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ( 22 Μαρτίου )

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
- Το 1/6 του γήινου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
- 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές (και σε αυτούς ανήκουν κάτοικοι περιοχών ανεπτυγμένων χωρών).
- 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
- 400  εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού, που χρειάζονται, για να ζήσουν.
- 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
- 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα, που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.  Σημαντικό πρόβλημα επίσης δείχνει, να δημιουργείται και στα ποτάμια της Θράκης, τα οποία ξεκινούν από την Βουλγαρία, ενώ ο ποταμός Έβρος επιμολύνεται και από την Τουρκία.
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.
Η περιοχή των Μεγάρων δεν φαίνεται, να αντιμετωπίζει πρόβλημα  με το νερό.  Θα είναι πολύ κοντόφθαλμο όμως να πιστεύει κανείς, πως αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον.
Υπάρχουν στην περιοχή πολλές καλλιέργειες, οι οποίες, ενώ είναι πολύ χρήσιμες για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι παραγωγοί φέρνουν χρήματα στην πόλη, σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον όσον αφορά στα αποθέματα νερού του υδροφόρου ορίζοντα, λόγω της υπεραντλήσεως που γίνεται από τις πάρα πολλές γεωτρήσεις, που υπάρχουν. Ο υδροφόρος ορίζοντας γίνεται επίσης λήπτης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, κυρίως αζώτου, καλίου και φωσφόρου, που χρησιμοποιούνται με αφθονία στη γεωργία καθώς επίσης και πάσης φύσεως απόβλητα, αστικά ή βιομηχανικά, αποτελούμενα από υλικά, που δεν μπορούν να διασπασθούν και να απορροφηθούν από το περιβάλλον.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο, να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή φραγμάτων στα υπάρχοντα ρέματα της περιοχής μας, ούτως ώστε το νερό, που θα κατακρατείται σε αυτά να εμπλουτίζει διαρκώς τον υδροφόρο ορίζοντα και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών.  Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους αρδεύσεως, ώστε να χρησιμοποιούν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού, προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους, διότι τα αποθέματα νερού δεν είναι ανεξάντλητα και το νερό ανήκει σε όλους και θα το χρειαστούν και τα παιδιά μας, αλλά και οι επόμενες γενιές.
Επίσης ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινή του χρήση θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο όσο νερό χρειάζεται και να μην το σπαταλά αδίκως.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το νερό των παιδιών μας και να καταστρέφουμε το μέλλον τους.


                                                                    Εκ του Γραφείου Τύπου
                                                                  Της  ΕΝΩΣΗΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: