nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ










του Πέτρου Λουκά


Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν φέτος εν μέσω μιας σημαντικής συγκυρίας για τη χώρα.
Από τη μία η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο τέλος του το μοντέλο της μεταπολίτευσης, που έχει τις απαρχές του στη δεκαετία του 1980. Και μαζί του τελειώνουν ότι αυτό σημαίνει : λαϊκισμός, δανεικά και ελλείμματα, παλαιοκομματισμός, παρασιτική οικονομία.

Από την άλλη οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με ένα νέο νόμο, τον «Καλλικράτη», που δημιουργεί νέα δεδομένα, αν και έγινε εσπευσμένα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για τις αρμοδιότητες και τους πόρους, μετατρέποντας τους τοπικούς άρχοντες σε μίνι-υπουργούς, που θα έχουν την ευθύνη μεγάλων αυτοδιοικητικών μονάδων.

Όλα αυτά μας μεταφέρουν σε ένα νέο τοπίο στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Απέναντι στις προκλήσεις που προβάλουν, από τη ραγδαία μεταβολή της έως τώρα πραγματικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι, όσοι πιστεύουμε στο ρόλο της αυτοδιοίκησης και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου μας, να απαντήσουμε θετικά.

Και έτσι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας η ενεργός ανάμειξη ανθρώπων, γνώσεις, εξειδίκευση αλλά κα διάθεση πραγματικής προσφοράς στα πράγματα της αυτοδιοίκησης.

Στους νέους δήμους του Καλλικράτη, καθίσταται ως υποχρεωτική, η ανάγκη για εξεύρεση πόρων από πολλαπλές πηγές, πέρα από την κρατική ενίσχυση, όπως ο ιδιωτικός τομέας ή τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιπλέον, η διαχείριση των πραγμάτων του δήμου πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένη στρατηγική, με στόχο την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή τη στρατηγική είναι υποχρεωμένοι, όσοι σκέφτονται να κατέλθουν στο στίβο του εκλογικού αγώνα, να την επεξεργασθούν εκ των προτέρων και να την εκθέσουν στο εκλογικό σώμα με σαφήνεια, ώστε βάσει θέσεων να γίνει η τελική επιλογή των τοπικών αρχόντων.

Ο παλαιοκομματικός τύπος του πολιτεύεσθαι, έχει ξεπερασθεί από τις εξελίξεις και μάλιστα ανεπιστρεπτί. Οι διασυνδέσεις στην τοπική κοινωνία χωρίς γνώσεις, χωρίς πολιτική συνείδηση και ενίοτε χωρίς ηθικές αναστολές, έχουν καταστεί επικίνδυνες. Και αυτό γιατί, σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομία φάση , κάθε ολιγωρία και κάθε παρεκτροπή θα έχει βαρύ αντίτιμο για τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Τώρα λοιπόν είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και περισσότερο για τους πολίτες. Πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους που έχουν τα προσόντα που απαιτεί η εποχή, να ξεχάσουν την κομματική ταυτότητα τους και να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους, το δικό τους, των παιδιών τους.

Είναι τώρα ο καιρός να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου από την βάση. Να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα κατάθλιψης που μας έχει επιβληθεί.

Να γκρεμίσουμε τη σχέση των πολιτών με τους τοπικούς τους άρχοντες, που βασίζεται στο φόβο και τη συναλλαγή και να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού. Να αναδείξουμε το πρότυπο του πολιτικού που αγαπά τον τόπο του και γνωρίζει να τον υπηρετεί ανιδιοτελώς, με ήθος εργατικότητα, χρηστή διοίκηση εντιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: