nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Νέες διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τη διακοπή ρεύματος μετά τις αντιδράσεις

Σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τις εντολές που απέστειλε η ΔΕΗ στους τεχνικούς της και σε ιδιώτες εργολάβους, για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε 20.000 νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το τέλος. Για την υπόθεση σημειώθηκε έντονη κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του υπουργείου, ενώ η ΡΑΕ ζήτησε την τροποποίηση του σχετικού νόμου. Δεν είμαστε εφορία, ήταν η απάντηση της ΔΕΗ.

Δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων τονίζει σε νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας σχετικές
διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «ήδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών ως τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ απ το τέλος ακινήτων του 2011.

Προβλέπεται, μάλιστα, ότι αν διατηρηθεί η εισπραξιμότητα της τάξης του 85% που παρατηρείται σήμερα, τότε οι συνολικές εισπράξεις θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ για το ειδικό τέλος του προηγούμενου έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργεί Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι έχουν υποβληθεί προς τις ΔΟΥ ή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από το μέτρο. Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει, είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και «σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα». Οι αποφάσεις αυτές των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου το οποίο επίσης χαρακτηρίζει ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων διευκρινίζοντας ότι τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.

ΔΕΗ: Δεν είμαστε εφορία

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, δηλώνει ότι δεν είναι εφορία και ότι δεν είναι θέμα της να εξετάσει ποιος είναι φτωχός και ποιος όχι. «Δεν έχουμε φορολογικές ενημερώσεις για τον κάθε Έλληνα, δεν είμαστε εφορία. Πριν από όλα, είναι με βάση τα τετραγωνικά. Δεύτερο στοιχείο είναι οι τιμές ζώνης, εάν είναι πάνω από 2.500, επομένως έχουμε την επιφάνεια και έχουμε και το ύψος του χρέους», τόνισε στο Mega ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης.

Κόντρα υπουργείου – ΝΔ

Η δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε μετά από ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία». «Την ώρα που -σε πολλές περιοχές της χώρας- επικρατεί πολικό ψύχος, οι συναρμόδιοι υπουργοί επιμένουν στην απόφασή τους να κόψουν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

«Αγνοούν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που -όπως πρόσφατα επεσήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος- υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλλει να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές. Αγνοούν, προπάντων, τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά και, αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των αποφάσεών τους, αποδεικνύουν πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, τονίζοντας ότι «αν εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε τον κόπο να διαβάζει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης που στηρίζει το κόμμα του, αν τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και αν είχε την πρόνοια, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του ρωτώντας τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα έκανε τον κόπο να εκδώσει αυτήν την απολύτως αβάσιμη ανακοίνωση».

Να τροποποιηθεί ο νόμος ζητά η ΡΑΕ

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε ευθέως από το υπουργείο Οικονομικών την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επειδή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος αναφέρει ότι ο νόμος 4021/2011 με τον οποίο θεσπίστηκε το τέλος ακινήτων, προβλέπει πως δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Έτσι, οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προμηθευτή αν δεν εξοφλήσουν το σύνολο του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, να προκύπτουν μια σειρά από προβλήματα.

* Υπάρχει πλήθος καταναλωτών που, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με νέο προμηθευτή, η αλλαγή του προμηθευτή τους έχει "παγώσει", λόγω μη καταβολής του συνόλου του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2011, ακόμα και αν οι καταναλωτές αυτοί δεν έχουν ακόμα λάβει το λογαριασμό που περιλαμβάνει την τελική δόση για το έτος 2011, ή δεν έχει ακόμα παρέλθει η ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού.
* Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι, βάσει του ν. 4001/2011, επέλεξαν να μετατρέψουν τις υφιστάμενες άδειές τους σε άδειες εμπορίας (δηλαδή αποκλειστικά για εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρισμού), και να μην συνεχίσουν τη δραστηριότητα προμήθειας τελικών καταναλωτών στη χώρα μας. Οι προμηθευτές αυτοί, ενώ κατά τα άλλα έχουν ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μεταφοράς των πελατών τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταφορά αυτή, λόγω του τρόπου εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ, κατά την ως άνω, λανθασμένη, ερμηνεία.

Η ΡΑΕ ζητά να καταστεί σαφές, με τροποποίηση της νομοθεσίας, ότι η απαγόρευση του δικαιώματος επιλογής νέου προμηθευτή αφορά τους καταναλωτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη υπόχρεοι, ή έχουν εξοφλήσει οποιαδήποτε δόση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά μόνον όσους δεν έχουν εξοφλήσει το εν λόγω τέλος (δόση ή τελικό ποσό), μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής από την τιμολόγηση του ΕΕΤΗΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: