nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Κύμα φυγής των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα

 

Το περιοδικό Economist σε νέο του άρθρο εστιάζει στις επισπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στους μετανάστες και κυρίως στους Αλβανούς που όπως επισημαίνεται επιστρέφουν μαζικά στη χώρα τους.

«Είναι Κυριακή μεσημέρι και τα παιδιά ξεχύνονται από τις τάξεις στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς που περιμένουν τα παιδιά να τελειώσουν το μάθημα φαίνονται ταραγμένοι καθώς μιλάνε με μία δασκάλα. Οι γονείς μιλούν αλβανικά. Τα παιδιά μεταξύ τους μιλούν ελληνικά. Πολλά νέα παιδιά αν και είναι αλβανικής καταγωγής δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους. Αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα οι οικογένειες του εξαναγκάζονται να επιστρέψουν «σπίτι», στην Αλβανία».

»Τα ευρήματα της τελευταίας απογραφής, από τη Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, έδειξαν ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 2,8 εκατ. κατοίκους, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι από το αναμενόμενο και 7,7% λιγότερο από ό, τι πριν από μια δεκαετία. 1,4 εκατ. κόσμος πιστεύεται ότι έχει μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά άνεργοι Αλβανοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Πολλοί άνθρωποι εργάζονταν στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος λόγω της κρίσης έχει «πέσει» ως κλάδος».

Το άρθρο αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν και οι αρχές της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι».

Παράλληλα, το κείμενο επισημαίνει ότι «όπως και με τους αριθμούς των μεταναστών, τα εμβάσματα είναι δύσκολο να μετρηθούν. Αλλά τι στοιχεία υπάρχουν δείχνουν μια απότομη πτώση. Το 2007 οι μετανάστες έστειλαν σπίτι περίπου € 950 εκατ. ($ 1,3 δις). Το 2010 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε € 690? Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 ήταν € 475. Το 2009 τα εμβάσματα ήταν υπολογίσιμη για να αναπληρώσετε το 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Ωστόσο, η οικονομία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχει περάσει σε ύφεση: αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2011».

«Πολλοί Αλβανοί στην Ελλάδα μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις σε τράπεζες στην Αλβανία, φοβούμενοι για το τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Μερικές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επίσης αρχίσει να ιδρύουν παραρτήματα στην Αλβανία, με υπεύθυνους Αλβανούς που εμπιστεύονται. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα του να είσαι μια μικρή οικονομία που να επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την ύφεση που έπληξαν Ελλάδα και Ιταλία ήταν αρνητικά, αλλά όχι καταστροφικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι περισσότεροι ότι πολλοί Αλβανοί θα επιστρέψουν, για να βρουν θέσεις εργασίας (και αξιοπρεπείς μισθούς), θα ανακαλύψουν ότι σπανίζουν στη χώρα τους».

 http://nationalpride.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: