nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Συμφωνία Δήμου Μεγαρέων – ΓΑΙΑ ΟΣΕ

Αλλάζει όψη το κέντρο της πόλης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. προωθεί η διοίκηση του Δήμου με στόχο την βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης και την έναρξη των παρεμβάσεων για την ανάδειξη της περιοχής σε πόλο έλξης επισκεπτών για δράσεις αναψυχής με επίκεντρο το περιβάλλον.

Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση στο Δήμο του συνόλου της έκτασης του σιδηροδρομικού σταθμού 12 στρεμμάτων.
Η σειρά παρεμβάσεων η οποία θα ακολουθήσει, πρόκειται να ανατρέψει την αρνητική εικόνα του πρώην σταθμού στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ των παρεμβάσεων οι οποίες προβλέπονται είναι η διαμόρφωση του κτηρίου του ΟΣΕ σε χώρο πολιτισμικών
δράσεων, με Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.
Η Πινακοθήκη χαρακτηρίζεται ως ένας απαραίτητος χώρος όπου θα φιλοξενηθούν τα έργα του διακεκριμένου Μεγαρίτη ζωγράφου και γλύπτη Θωμά Μώλου.
Ταυτόχρονα, στην υπαίθρια έκταση, σχεδιάζεται η διαμόρφωση χώρων αναψυχής, υπαίθριων εκδηλώσεων καθώς και ήπιας μορφής εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η διοίκηση του Δήμου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή θέτει υψηλούς στόχους και προγραμματίζει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκους της γραμμής του ΟΣΕ, από τη Νέα Πέραμο έως την Κινέττα. Στόχος της Διοίκησης είναι να αναδείξει την εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και να αποτελέσει πανελλήνιο σημείο αναφοράς από τους όλο και περισσότερο αυξανόμενους λάτρεις του ποδηλάτου.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης τονίζει ότι η επένδυση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχή μας, αποτελούν προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο. Ταυτόχρονα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η περιοχή διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες με πρόγραμμα και στοχευμένες ενέργειες θα αξιοποιηθούν στο έπακρο.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαγραφή χρέους 20 εκατομμυρίων € του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ

Διαγράφει χρέος € 20 εκατομμυρίων η ΕΥΔΑΠ

Την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και της ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ο Δήμος Μεγαρέων. Με το προσύμφωνο συνεργασίας, η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει τη διαχείριση του δικτύου και διαγράφονται χρέη του Δήμου προς την εταιρεία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση κρίνεται αναγκαία και συμφέρουσα διότι αφενός κατά τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις είχαν συσσωρεύσει χρέη ύψους περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου η ΕΥΔΑΠ επωμίζεται και το κόστος συντήρησης του δικτύου.

Ο Δήμος Μεγαρέων διατηρεί την κυριότητα του δικτύου και η χρονική διάρκεια της διαχείρισης του δικτύου από την ΕΥΔΑΠ θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί ανάμεσα στο Δήμο και την εταιρεία, να αποπληρωθεί το υπόλοιπο του χρέους το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Διοίκηση του Δήμου, διαβεβαιώνει ότι ο τρόπος αποπληρωμής του υπολοίπου των χρεών του Δήμου προς την εταιρεία, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει τους πολίτες και δεν πρόκειται να επηρεάσει τα τιμολόγια ύδρευσης.

Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, προκρίνεται η αποπληρωμή του υπολοίπου των χρεών του Δήμου προς την εταιρεία να γίνεται με την παρακράτηση από την ΕΥΔΑΠ ενός ποσοστού από τα τέλη αποχέτευσης. Επίσης επισημαίνεται ότι ποσοστό το οποίο θα διοχετεύεται προς την ΕΥΔΑΠ θα προκύπτει μετά την αφαίρεση του λειτουργικού κόστους του δικτύου αποχέτευσης.

Είναι χρήσιμο επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η εταιρεία έχει ήδη χαρακτηρίσει ασύμφορη την "ανταλλαγή" των δικτύων των Δήμων με τα χρέη τους προς την εταιρεία και έχει σταματήσει να την εφαρμόζει. Η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε να προχωρήσει στην συμφωνία και να μειώσει κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς την εταιρεία, ανατρέποντας μια σειρά κακών προηγούμενων χειρισμών.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επαναπροσδιορισμός των χρεώσεων της ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο από το 1999 έως το 2007. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εταιρεία χρέωνε το Δήμο με κοινό τιμολόγιο ενώ θα έπρεπε να χρεώνεται ο Δήμος με τιμή "ενίσχυσης δικτύου ΟΤΑ". Μόνο από τη συγκεκριμένη επαναδιαπραγμάτευση η διοίκηση του Δήμου κατάφερε να περικοπούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ από το χρέος του προς την εταιρεία.

Τέλος η Διοίκηση του Δήμου επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του προσυμφώνου, "παγώνουν" οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται το χρέος του Δήμου προς την εταιρεία.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενίσχυση αθλητικών υποδομών

Μετά την παρουσίαση της ανάπλασης του Δημοτικού Σταδίου Μεγάρων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως απολύτως επιτυχημένη από το σύνολο των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της τοπικής αθλητικής κοινότητας, η διοίκηση του Δήμου ενισχύει σημαντικά τον τοπικό αθλητισμό με την δημιουργία νέου Κλειστού Γυμναστηρίου σε ήδη απαλλοτριωμένη για το σκοπό αυτό περιοχή του Δήμου, έναντι του Δημοτικού Σταδίου.

Στη συνάντηση την οποία είχε ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Ιωάννη Σγουρό, επιβεβαιώθηκε η έγκριση χρηματοδότησης της κατασκευής νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δήμο Μεγάρων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ και χωρητικότητας έως 2000 θεατών.

Η δημιουργία νέου κλειστού γυμναστηρίου, απαντά σε ένα πάγιο πρόβλημα της πόλης ενισχύοντας τον αθλητισμό της περιοχής με υποδομές ικανές να φιλοξενούν το σύνολο των ομάδων της πόλης και νέες εγκαταστάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν θεμέλιο για την ενίσχυση της ανοδικής πορείας των ομάδων του διευρυμένου Δήμου. Ταυτόχρονα, οι χώροι αυτοί πρόκειται να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στα πλαίσια του διευρυμένου Δήμου, αφού μία νέα αθλητική εγκατάσταση θα "απελευθερώσει" εκατοντάδες ώρες για την αξιοποίηση και χρήση των κλειστών γυμναστηρίων της πόλης από τους πολίτες.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεγάρων

Επιστρέφει στο Δήμο η διαχείριση λιμένων και παρόχθιας ζώνης μήκους 38 χιλιομέτρων.

"Σε απόσταση μιας υπογραφής" βρίσκεται ο Δήμος Μεγαρέων από την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) προς αυτόν.
Η επικείμενη απόφαση αναμένεται να επιφέρει σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στους πολίτες του διευρυμένου Δήμου και θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τους αλιείς της περιοχής.

Μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Δήμαρχος Μεγάρων, αφού αρχικά διασφάλισε την συμφωνία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και στο συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεγάρων.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Με την σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. επιστρέφουν στο Δήμο Μεγαρέων τα λιμάνια της Νέας Περάμου και της Πάχης, ο προβλήτας Περάματος Μεγάρων που εξυπηρετεί τα πορθμεία της γραμμής Μέγαρα - Σαλαμίνα, ο προβλήτας εκφόρτωσης αργού πετρελαίου ανατολικά της Πάχης, ο προβλήτας εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Pεβυθούσα, όπως επίσης και η διαχείριση της ακτογραμμής, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης μήκους 38 χιλιομέτρων στο Σαρωνικό κόλπο.
Με την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεγάρων, ο Δήμος Μεγαρέων, εκτός από την διαχείριση, αποκτά ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο και επί πλέον αποκομίζει σημαντικά έσοδα.
Συγκεκριμένα ο Δήμος αποκτά έσοδα:
1.    Από τα τέλη ελλιμενισμού των πλοίων τα οποία ξεφορτώνουν αργό πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όπως επίσης και από την αντίστοιχη διαδικασία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
2.    Από τους κοινόχρηστους χώρους τους οποίους ενοικιάζουν τα καταστήματα στην παραλιακή ζώνη της πόλης
3.    Από είσπραξη τελών των πορθμείων (φέρι μποτ)

Είναι πολύ κρίσιμο να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα, όλα τα προαναφερόμενα τέλη κατευθύνονταν προς τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας παρά το γεγονός ότι τα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί στην παρόχθια ζώνη επιβάρυναν τους Δήμους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ

Η διοίκηση του Δήμου, με τις συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες και με όπλο την ιδιαιτέρως κρίσιμη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, βάζει τέλος σε έναν "παραλογισμό", ο οποίος απαιτούσε από τους Δήμους Μεγαρέων και Νέας Περάμου να επενδύουν σημαντικά ποσά  στους λιμένες (φωτισμός, καλλωπισμός, παιδικές χαρές, εξοπλισμός καθαριότητας κλπ) ενώ ταυτόχρονα διοχέτευαν όλα τα έσοδα στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ολοκληρώνει τη διαδικασία, μεταφέρονται στο Δήμο Μεγαρέων όλες οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων.

Μεταξύ άλλων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο:
•    Χειρίζεται όλα τα θέματα, σχετικά με την εκμετάλλευση των χώρων της δικαιοδοσίας του
•    Εκπονεί προγράμματα ανάπτυξης
•    Χειρίζεται θέματα που αφορούν τις ζώνες λιμένων, ρυμοτομίας,, χωροταξίας και απαλλοτριώσεων
•    Εκπονεί τεχνοοικονομικές μελέτες έργων υποδομής και κτηρίων
•    Μελετά, επιβλέπει και παρακολουθεί τη λειτουργία, συντήρηση, ανακαίνιση και επισκευή των έργων κλπ.

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και την επιστροφή των λιμένων στη διαχείριση του Δήμου, η διοίκηση αποκτά ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία των επαγγελματιών της αλιείας. Ο Δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, βάζει τέλος στο καθεστώς που δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στο επάγγελμα των αλιέων και δηλώνει ότι οι επαγγελματίες αλιείς δεν θα πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού.

Η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με όλα τα προαναφερόμενα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών και των κατοίκων του Δήμου. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για την σύσταση Λιμενικού Ταμείου και τη διαχείριση από το Δήμο ενός πολύτιμου τμήματος της περιουσίας του – την παρόχθια ζώνη  – χωρίς δυστυχώς για την περιοχή  να στεφθούν από επιτυχία.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, δηλώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα ακριβούς συντονισμού και στοχευμένης εργασίας, αποτελεί μόνο την αρχή.
Η Διοίκηση του Δήμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να κερδίζει αυτά τα οποία δικαιωματικά της ανήκουν, θα συνεχίσει σε πείσμα των καιρών να προσφέρει αναπτυξιακές διεξόδους για το Δήμο και τους πολίτες του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ενισχύσεις 5-ετούς διάρκειας για βιολογική γεωργία

Ενίσχυση δράσεων βιολογικής γεωργίας μπορούν να λάβουν παραγωγοί σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μεγαρέων.
Πρόκειται για το: «Μέτρο 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις – Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία – Νέες εντάξεις δικαιούχων πενταετούς διάρκειας»

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλλουν Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 29/2/2012 στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Πληροφορίες, έντυπα αιτήσεων – δικαιολογητικών και προϋποθέσεις ένταξης παρέχονται από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, οδός Περσεφόνης & Χατζηδάκη, Ελευσίνα , τηλ. 2105548853.
Πληροφορίες και έντυπα παρέχονται επίσης στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μεγαρέων, οδός Π. Γεωργακή 8, τηλ. 2296028210

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει θυροκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Μεγαρέων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: