nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ




 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα ο Β’ Κύκλος Διαλέξεων του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων, με θέμα «Ιστορία και Λαογραφία Μεγάρων», στον οποίο παρουσίαστηκαν σε πέντε ομιλίες αρχαιολογικά ευρήματα, η ιστορία και λαογραφικές μελέτες της πόλης από την ύστερη αρχαιότητα έως και σήμερα.
Στην πρώτη ομιλία με θέμα: «Όψεις της καθημερινής ζωής στην πόλη των Μεγάρων από τον 4ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. μέσα από την αρχαιολογία» και ομιλητή τον αρχαιολόγο Βασίλη Κορώση, παρουσιάστηκαν, με αφορμή την μελέτη της ανασκαφής του οικοπέδου Ε. Λουκά επί της οδού Ιάπιδος, η ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας, η καθημερινή ζωή της πόλης, αλλά και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μελέτη των ευρημάτων της συγκεκριμένης ανασκαφής.
Στην δεύτερη ομιλία με θέμα: «Ιστορική τοπογραφία της Βυζαντινής Μεγαρίδος» και ομιλήτρια την αρχαιολόγο Τερψιχόρη Εμμανουήλ, παρουσιάστηκε η μελέτη των ανασκαφικών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην περιοχή του κάμπου για την διέλευση του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την ιστορία και τοπογραφία της Μεγαρίδος κατά την μεσοβυζαντινή περίοδο.
Στην τρίτη κατά σειρά διάλεξη με θέμα: «Έρμακες και Αρμακάδες στα Μέγαρα. Από τη λατρεία του χθόνιου Ερμή στους λιθοσωρούς στα όρια των χωραφιών» και ομιλητή τον αρχαιολόγο Γιάννη Χαιρετάκη, ένας μικρός λιθοσωρός στο περιβάλλον τριών τάφων ο οποίος είναι δυνατόν να ερμηνευτεί ως ένα είδος «σήματος» προς τιμήν του χθόνιου Ερμή», αποτέλεσε αφορμή για την συγκεκριμένη διάλεξη, στην οποία παρακολουθήσαμε την διαχρονική πορεία της λατρείας των λίθων και τις διάφορες κατά τόπους ερμηνείες τους.
Στην τέταρτη διάλεξη με θέμα: «Οι πρώτες δραχμές του Νεοελληνικού κράτους ως κόσμημα της Μεγαρίτικης γυναικείας φορεσιάς του 19ου αιώνα», με ομιλήτρια την ιστορικό Άννη Λιναρδάκη, περάσαμε στην νεώτερη εποχή και την λαογραφία των Μεγάρων, όπου παρουσιάστηκαν τα κοσμήματα που συνόδευαν τις τοπικές γυναικείες φορεσιές με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση νομισμάτων του Όθωνα σε αυτά.
Στην τελευταία διάλεξη με θέμα: «Οι γυναικείες ενδυμασίες των Μεγάρων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα», με ομιλήτρια την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Ολυμπία Ψηλάτη, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τοπικές γυναικείες ενδυμασίες, η σημασία των διαφόρων μερών που τις αποτελούσαν, η σημασία τους ανάλογα με την περίσταση που φορούνταν, αλλά και τα κοινωνικά στοιχεία που τις συνόδευαν.
Ευχαριστίες οφείλονται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων για την παραχώρηση του χώρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, τέλος, οφείλονται στους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες μελέτες που πραγματοποιήσαν με σκοπό την παρουσίασή τους στον συγκεκριμένο κύκλο διαλέξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: