nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων την Δευτέρα 25 Ιουνίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων την Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι ομιλητές που έλαβαν μέρος προέρχονταν από ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και παρουσίασαν με ενέργεια την σημερινή πραγματικότητα στον χώρο των ειδικοτήτων τους. Κεντρική παρότρυνση όλων των ομιλητών ήταν να παιδιά, να επιλέξουν αυτό που αγαπούν, και η επιλογή τους να είναι όσο το δυνατόν συνειδητή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν όταν πλέον εξέλθουν στον επαγγελματικό στίβο.
Η ημερίδα χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες-συνεδρίες, οι οποίες περιέλαμβαναν τα θετικά επαγγέλματα, τα ιατρικά και παραϊατρικά, τα θεωρητικά και τέλος τα πολυτεχνικά. Χαιρετισμό απηύθυναν τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Κατερίνα Πιπιλή, όσο και ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων κ. Λάμπρος Αλέκος.

Το καλωσόρισμα έγινε από την  Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων κ. Κατερίνα Πιπιλή η οποία συμβούλεψε τα παιδιά ώστε η επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης να στηριχθεί αφενός στις κλίσεις και στην προσωπικότητα του καθενός, αλλά να συνδυαστεί με την επαρκή πληροφόρηση για την αγορά εργασίας, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τα σημαντικότερα βήματά τους για την επαγγελματική τους επιτυχία. Επίσης, πρόσθεσε ότι
«σημασία δεν έχει το τι θα γίνεις. Σημασία έχει αυτό που θα γίνεις να το αποκτήσεις με την ικανότητας και την αρετή σου και να το αγαπάς, να το τιμάς, να σου γεμίζει την ζωή και να το χαίρεσαι με έντονη εσωτερική χαρά που θα νιώσετε με την αρμονική σχέση που θα έχετε με την κοινωνία. Δηλαδή εάν το επάγγελμά σας ικανοποιεί μόνο την ματαιοδοξία σας ή μόνο το υλικό συμφέρον σας θα είστε αποτυχημένοι και δυστυχισμένοι. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τον οικονομικό παράγοντα και μόνο».

Στην πρώτη συνεδρία, με θέμα τα θετικά επαγγέλματα προεδρεύον ήταν ο Αργύριος Αργυρίου, διευθυντής του Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, τμήμα του οποίου και παραθέτουμε:
«…Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η τεχνολογική εξέλιξη και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας δημιουργώντας από την μία νέα επαγγέλματα και από την άλλη καταργώντας αρκετά παραδοσιακά. Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται παρατηρούμε έντονη ρευστότητα, υψηλή εξειδίκευση και πληροφόρηση, ανάγκη συνεχούς κατάρτισης και ενημέρωσης των εργαζομένων και πολύ συχνές αλλαγές επαγγέλματος σε σχέση με το παρελθόν. Σε μία, λοιπόν, τόσο ρευστή και αβέβαιη αγορά εργασίας, ο άνθρωπος ψάχνει κάθε φορά να συνδυάσει τις δυνατότητες που έχει με τι τις ανάγκες του, την εύκολη και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, τις επιρροές που δέχεται από άλλους με τα θέλω του, έτσι ώστε να χαράξει το μέλλον του και να προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα.
      Με τη συστηματική και υπεύθυνη πληροφόρηση μπορούμε να ενσωματώνουμε τους νέους σε μία κοινωνία διαφοροποιημένης δυναμικής οικονομίας, όπου η επαγγελματική επιλογή δεν είναι πια η συνέπεια απατηλού γοήτρου και στερεοτύπων ή προκαταλήψεων, αλλά το προϊόν μιας ώριμης και μακράς σκέψης. Η επιλογή αυτή θα μας επιτρέψει να έχουμε πολίτες που θα διαβιούν αρμονικά και προσοδοφόρα μέσα στην κοινωνία που κλήθηκαν να ζήσουν.»…
Περνώντας τώρα στις ομιλίες της πρώτης ενότητας, η πρώτη ομιλίτρια κα. Αθανασέλη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πλήρης ενημέρωση από μέρους των μαθητών σχετικά με τις σχολές προτίμησής τους, το πρόγραμμα σπουδών τους, τα διατιθέμενα τμήματα ανά Πανεπιστήμιο, αλλά και τις επαγγελματικές δυνατότητες που το καθένα προσφέρει. Επικεντρωμένη κυρίως στους τομείς της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μαθηματικών παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της ιστοσελίδας της Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Αττικής (www.deda.gr) μέσω της οποίας οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για κάθε σχολή που προσφέρεται, ανά ειδικότητα, τμήμα κλπ. Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στα οικονομικά τμήματα, όπου παρουσίασε τις προοπτικές που υπάρχουν επί του παρόντος βάσει αυτών, και πιο συγκεκριμένα στις οικονομικές επιστήμες, στο τμήμα Marketing και επικοινωνίας, την διοίκηση επιχειρήσεων, την λογιστική, την χρηματοοικονομική και τραπεζική διοίκηση, την βιομηχανική διοίκηση σε συνδυασμό με τις εφαρμογές των τεχνολογιών στα συστήματα παραγωγής στα πλαίσια της Έρευνας και της Ανάπτυξης, και τέλος στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Στη συνέχεια ο κ. Α. Βόρδος παρουσίασε την σημασία της πληροφορικής στον σύγχρονο τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την συμβολή της σε όλους τους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η οικονομία και η βιομηχανία. Τα ποσοστά απασχόλησης, όπως παρουσιάστηκαν αναλυτικά, είναι ανάλογα με τον βαθμό χρήσης της πληροφορικής στους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Αξιόπιστα κριτήρια για την επιλογή αυτή είναι η ευρεία διασπορά της πληροφορικής, καθώς και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας εύρεσης αντίστοιχου προσωπικού.
Στην δεύτερη ενότητα με θέμα τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα προεδρεύον και πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Παπαλευθέρης, ο οποίος τόνισε ότι η ιατρική δεν αποτελεί επάγγελμα ή μόνον επάγγελμα, αλλά λειτούργημα, καθώς αποτελεί μία επιστήμη με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Ο κλάδος της ιατρικής χαρακτηρίζεται από κορεσμό με σημαντικά ποσοστά ανεργίας, ενώ σε αριθμούς αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 62000 γιατροί εκ των οποίων το 50% στο Λεκανοπέδιο, ενώ σε αναλογία με τους κατοίκους αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 150 άτομα, ενώ στην Ευρώπη 1 στα 350-500 άτομα. Επισήμανε την έλλειψη θέσεων εξειδίκευσης, καθώς και προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης που έχουν οδηγήσει σε μία έντονη διαρροή στο εξωτερικό, ενώ δεν παρέλειψε να επιμάνει και τις αρνητικές οπτικές του επαγγέλματος, όπως το ότι η κοινωνική αποδοχή και οι αμοιβές που χαρακτήριζαν το επάγγελμα κατά το παρελθόν έχουν πάψει να υφίστανται, η ανεργία είναι έντονη και επιδεινώνεται, ενώ σημαντική είναι η ψυχική επιβάρυνση. Στη τελική απόφαση, λοιπόν, των νέων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί παράγοντες που θα επηρεαστούν από την επιλογή αυτής της κατεύθυνσης. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε από την κα. Κ. Σπυράτου το επάγγελμα της φαρμακευτικής, οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης με την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακευτικές βιομηχανίες, υπηρεσίες υγείας, βιομηχανία καλλυντικών και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τονίσθηκε το γεγονός ότι η φαρμακευτική αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, καθώς αποτελεί και ένα μέρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Εν συνεχεία παρουσιάστηκε από τον κ. Β. Κόμπουλη ο τομέας της κτηνιατρικής και της ζωικής παραγωγής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία δυναμική στην επαγγελματική αποκατάσταση, κυρίως ως ιδιωτική επιχείρηση, ενώ οι προοπτικές που υπάρχουν σχετίζονται α) με τα ιατρεία μικρών ζώων, όπου απαιτείται γνώση και επένδυση σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο, β) με την δημόσια υγεία, με την ενασχόληση με την ύπαρξη και απομόνωση νοσημάτων που επηρεάζουν τον άνθρωπο, γ) με τα παραγωγικά ζώα ως πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών για την παραγωγή, τα τρόφιμα και το εμπόριο φαρμάκων για τα παραγωγικά ζώα, και δ) με την τεχνολογία των τροφίμων. Η τέταρτη ομιλήτρια της συνεδρίας, η κα. Ζάλη-Παπακωσταντίνου παρουσίασε το επάγγελμα της νοσηλευτικής και κυρίως της μαιευτικής, τα προαπαιτούμενα, αλλά και τις δυνατότητες τους επαγγέλματος, ενώ τονίσθηκε η εύκολη σχετικά απορρόφηση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Χατζής παρουσίασε το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας, το οποίο ασχολείται με την αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικοτητα με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η φυσικοθεραπεία, όπως και ο συγγενής κλάδος της εργοθεραπείας, η οποία ασχολείται με την πρόληψη και αποκατάσταση των δεξιοτήτων στα πλαίσια της καθημερινής ζωής, αποτελούν δύο αναπτυσσόμενους κλάδους με δυνατότητες αποκατάστασης τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία ομιλήτρια αυτής της συνεδρίας, η κα. Δέδε παρουσίασε το επάγγελμα της λογοθεραπείας, το οποίο αφορά στην αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία, αλλά και πρόληψη επικοινωνιακών δυσκολιών. Η λογοθεραπεία αποτελεί ένα ανερχόμενο επάγγελμα, το οποίο όμως προϋποθέτει προσωπικές ικανότητες (επικοινωνία κλπ.), αλλά και γνωστικές, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
Στην τρίτη συνεδρία παρουσιάστηκαν τα επαγγέλματα της θεωρητικής κατεύθυνσης, με πρώτη ομιλήτρια και προεδρεύουσα την κα. Π. Λουκά, η οποία ανέλυσε τα νομικά επαγγέλματα και τις δυνατότητες και τις προοπτικές αυτών. Πιο συγκεκριμένα επισημάνθηκε ο κορεσμός και αυτών των επαγγελμάτων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι βασικές κατευθύνσεις που μπορεί ο απόφοιτος μιας νομικής σχολής να ακολουθήσει, οι οποίες είναι η άσκηση δικηγορίας, το δικαστικό σώμα, η συμβολαιογραφία και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης και κάποιες επιπλέον εναλλακτικές σχετικές επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως η πανεπιστημιακή καριέρα, ο δικαστικός επιμελητής, η εκπαίδευση και η διπλωματία. Δεύτερη ομιλίτρια του κύκλου αυτού ήταν η κα. Χαλόφτη, η οποία παρουσίασε με μεγάλη ενάργεια τις δυσκολίες του επαγγέλματος του φιλόλογου-εκπαιδευτικού, τονίζοντας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τον μεγάλο κορεσμό του επαγγέλματος, αλλά και την έλλειψη της κρατικής πρόνοιας για την επαγγελματική αποκατάσταση του κλάδου, δεδομένα που ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και στις ξένες φιλολογίες. Στα αρνητικά του κλάδου, λοιπόν, περιλαμβάνονται οι συνεχείς μετακινήσεις, συχνές αλλαγές επαγγελματικού περιβάλλοντος, ενώ και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, όπως η ετοιμότητα για διδασκαλία πληθώρας αντικειμένων. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι το επάγγελμα του φιλόλογου-εκπαιδευτικού είναι ένα λειτούργημα με πολλές προκλήσεις, όπως η ανάγκη κάλυψη των κενών της οικογένειας, αντιμετώπιση διαφορετικών προσωπικοτήτων, παιδιά με διαφορετικά οικονομικά, κοινωνικά ή και εθνικά περιβάλλοντα, αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από το εκτός του σχολείου περιβάλλον (εγκαταλελημμένα παιδιά, χρήστες ναρκωτικών κλπ.).Το νέο προφίλ του εκπαιδευτικού, λοιπόν, δεν θα πρέπει να είναι αυτό του πάροχου γνώσης, αλλά και του εμψυχωτή των παιδιών.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν τα παιδαγωγικά επαγγέλματα, με ομιλήτρια την κα. Παπαφράγκου, η οποία τόνισε ότι το συναισθηματικό κομμάτι του επαγγέλματος είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας, ενώ αποτελεί ένα λειτούργημα, καθώς βασίζεται στη σχέση με το παιδί. Είναι ένα επάγγελμα με μεγάλη ευθύνη με στόχο το ευτυχισμένο παιδί, που πρέπει δηλαδή να αποσκοπεί στην συναισθηματική υγεία του παιδιού. Στο επάγγελμα αυτό δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές απορρόφησης στο δημόσιο, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές. Η τελευταία ομιλήτρια της συνεδρίας αυτής, η κα. Παπαλευθέρη παρουσίασε αναλυτικά τα τμήματα του Παντείου και τις προοπτικές που αυτά διαθέτουν όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ σε κάποιες εξ αυτών προαπαιτούμενη θεωρείται και η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου.
Στην τέταρτη και τελευταία συνεδρία με θέμα τις πολυτεχνικές σχολές, πρώτος ομιλητής και προεδρεύον ήταν ο κ. Κ. Τσακαλάκης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα τμήματα που ασχολούνται με την μεταλειολογία. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες των σχετικών επαγγελμάτων του μεταλειολόγου, του χημικού μηχανικού, κλπ. τα οποία ασχολούνται με την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών σε όλους τους τομείς της σημερινής πραγματικότητας, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η παραγωγή, η υγεία, η τεχνολογία κλπ. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά επίσης και οι επαγγελματικές διέξοδοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και τα αντικείμενα ενασχόλησης. Στην συνέχεια η κα. Κ. Πιπιλή παρουσίασε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού, σε αντιπαραβολή με αυτό του πολιτικού μηχανικού, αλλά και του πολιτικού δομικών έργων, κλάδων που στην παρούσα οικονομική κατάσταση έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της έντονης καθίζησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η αρχιτεκτονική, όπως τονίσθηκε, έχει σχέση με τις τέχνες, ενώ συνδεόμενο με το επάγγελμα του μηχανικού αποτελεί εφαρμογή του σχεδιασμό στην πράξη, ενώ προαπαιτείται λειτουργική σκέψη. Ο αρχιτέκτων μηχανικός μπορεί να απορροφηθεί στην συντήρηση μνημείων/κτιρίων, στον πολεοδομικό σχεδιασμό πόλεων, αλλά και την ανακαίνιση, εκτός από την σχεδίαση και κατασκευή κτιρίων, σε αντίθεση με τον πολιτικό μηχανικό, που απασχολείται κατεξοχής στον τομέα των κατασκευών  (κατασκευή κτιριακών δομών και έργων υποδομής), ενώ οι απόφοιτοι του τμήματος πολιτικών δομικών έργων που απασχολούνται επίσης στον τομέα των κατασκευών έχουν περιορισμούς στα δικαιώματα αδειοδότησης.
Ο κ. Γ. Καρώνης, παρουσίασε το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Μηχανικού Η/Υ, κάνοντας πρώτα μία σύντομη ιστορική αναδρομή των σχετιζόμενων επαγγελμάτων και τονίζοντας το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν στην ανάπτυξη των δύο αυτών κλάδων. Αναλύθηκαν οι κατευθύνσεις, τα αντικείμενα οι εφαρμογές καθώς και οι προοπτικές επαγγελματικής αποκάστασης των κλάδων αυτών, οι οποίοι εμφανίζουν μία σχετικά καλή απορρόφηση. Τέλος, ο κ. Β. Μανώλης παρουσίασε τον κλάδο των μηχανολόγων μηχανικών, καθώς και των ναυπηγών μηχανολόγων, αναλύοντας τα αντικείμενα εργασίας, αλλά και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στην βιομηχανία, τις κατασκευές, στον ιδιωτικό, την εκπαίδευση κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: