nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.



Οι πολίτες αυτής της χώρας και κατά συνέπεια και του Δήμου Μεγαρέων βιώνουν, τηρουμένων των αναλογιών, την χειρότερη οικονομική κρίση της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.
Η ανεργία καλπάζει και φθάνει σε ποσοστά τριτοκοσμικών χωρών. Η φορολογία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αυξάνει, ενώ των υψηλών εισοδημάτων  (δηλαδή των πλουσίων) μειώνεται. Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται (με αντισυνταγματικό τρόπο), όχι όμως και τα προνόμια και οι διευκολύνσεις των πλουσίων, και γενικώς, ο λαός οδηγείται στην εξαθλίωση.
Η χώρα έφθασε σ’ αυτήν την κατάσταση από την κακοδιαχείριση, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία, την κουμπαροκρατία, τις ρεμούλες, τις σπατάλες, τις μίζες, κλπ των κυβερνήσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κι όμως από τους κυβερνώντες σχεδόν κανείς δεν τιμωρείται για τα παραπάνω. Τιμωρείται όμως και μάλιστα πολύ σκληρά ο λαός μόνο και μόνο επειδή τους ψήφιζε.
Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι, ότι οδήγησαν τη χώρα στην αγκαλιά της τρόικας και του ΔΝΤ και υπέγραψαν τα μνημόνια, με τα οποία ξεπουλάνε τα πάντα ακόμα και την εθνική κυριαρχία. Η τρόϊκα, στην ουσία τα παιδιά της Σχολής του Σικάγου, δεν ενδιαφέρονται και ούτε προσπαθούν, να βγάλουν την χώρα από την οικονομική κρίση. Επιδίωξή τους είναι να εφαρμόσουν τον άκρατο Νεοφιλελευθερισμό του Φρίντμαν, που σημαίνει με λίγα λόγια ιδιωτικοποίηση των πάντων. Ακόμα και κρατικές λειτουργίες να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
Στο στόχαστρο του κατευθυνόμενου ξεπουλήματος όλων των δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, με πρόσχημα την «διάσωση» της οικονομίας, έχει μπει και η ΕΥΔΑΠ, δηλαδή ο δημόσιος φορέας διαχείρισης του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση σ' αυτό άπαντες οι πολίτες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Πρέπει δε να είναι
ασφαλές πόσιμο νερό και φθηνό. Για να υπάρχουν τα παραπάνω, πρέπει ο φορέας διαχείρισης του νερού να είναι εταιρεία δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό μέχρι τώρα σε όλη την Ελλάδα τις Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης διαχειρίζονται δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑ).
Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι ελλειμματική εταιρεία. Απεναντίας είναι κερδοφόρα. Μάλιστα, το 2010, χρονιά ύφεσης της εθνικής οικονομίας, αύξησε την κερδοφορία της κατά 158% χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει, πως και το κράτος έχει κέρδος από την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, η οποία παρέχει στους καταναλωτές άριστης ποιότητας και  φτηνό πόσιμο νερό.
Εάν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ, θα σημάνει το οριστικό τέλος του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της και οπωσδήποτε θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες και για τον Δήμο Μεγαρέων, αφού υδροδοτείται από αυτήν. Ο ρόλος μιας ιδιωτικής εταιρείας δεν είναι, να ασκεί κοινωνική πολιτική και σίγουρα δεν λειτουργεί πάντα σύμφωνα με το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, αλλά σίγουρα και πάντοτε με τα οικονομικά συμφέροντά της.
Άρα η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα οδηγήσει σε αυξημένα τιμολόγια για τους καταναλωτές και χωρίς εγγύηση για τη διατήρηση ή ακόμα περισσότερο για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, να γίνει πρωταρχικό μέλημα όλων η υπεράσπιση του νερού ως πόρου ζωτικής σημασίας και να παραμείνουν οι υπηρεσίες παροχής του σε επιχειρήσεις δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο, πως η διοίκηση του Δήμου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, προτείνονται:
-          Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
-          Πρόσκληση (στο υπόψη  Δημ. Συμβούλιο) όλων των φορέων του δήμου (σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, κλπ.)
-          Ευαισθητοποίηση όλων των τοπικών ΜΜΕ (εφημερίδες, blogs, κλπ) και προβολή του υπόψη θέματος.
-          Έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο να συνυπογράφεται, ει δυνατόν, απ’ όλους τους φορείς.
-          Αποστολή του ψηφίσματος σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στους βουλευτές της Περιφέρειας.
Εκ του Γραφείου Τύπου της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: