nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ

Παρουσίαση διαφημιστικών video και φυλλαδίου με θέμα τα Μέγαρα

Συνεδρίασε την Πέμπτη, 25/7/2013 η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής με θέμα την παρουσίαση δύο διαφημιστικών οπτικοακουστικών σποτ και ενός πληροφοριακού εντύπου για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.
Τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, κατ’ αρχήν, επί των προϊόντων προβολής ώστε σύντομα αυτά να τεθούν πρωτίστως στην διάθεση του Υπουργείου Τουρισμού προς χρήση σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις καθώς και σε διαφημιστικές εκστρατείες διαφήμισης της χώρας.
Την παραγωγή του υλικού παρήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κλεάνθης Βαρελάς σε γνωστή διαφημιστική εταιρεία των Μεγάρων σε ειδικά προσιτές τιμές, πολύ χαμηλότερες από προηγούμενες παραγωγές, οι οποίες κόστισαν στον Δήμο πολλές χιλιάδες ευρώ.
  • Το πρώτο video διάρκειας 4 λεπτών προβάλλει ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους, εν δυνάμει τόπους επίσκεψης.
  • Το δεύτερο video, διάρκειας 3 λεπτών, χαρακτηρίζεται από νεανικό, πολύχρωμο κλίμα, πολλή κίνηση και δίδει έμφαση στην προβολή των τουριστικών προορισμών της περιοχής. Συμπεριλαμβάνει παραλίες, χώρους εστίασης και διασκέδασης.
  • Το φυλάδιο προσφέρει γενική παρουσίαση η οποία περιλαμβάνει σειρά χώρων αξιόλογου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Και τα τρία προϊόντα έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις
οδηγίες της εγκυκλίου του Υπουργείου Τουρισμού αφού είναι ανάγκη να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου συμπεριληφθούν στο διαφημιστικό ρεπερτόριο του Υπουργείου.
Χαρακτηρίζονται από σύγχρονες πρακτικές λήψης και παρουσίασης ενώ τα video έχουν γυριστεί με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για παραγωγή του καλύτερου, τεχνικά, αποτελέσματος.
Παρουσιάζοντας το υλικό, ο κ. Βαρελάς, επεσήμανε την ανάγκη της ύπαρξής του προκειμένου να επωφεληθεί η πόλη των Μεγάρων από τις πολιτικές του Υπουργείου Τουρισμού οι οποίες μπορούν να θέσουν τα Μέγαρα στον τουριστικό χάρτη της χώρας.
Ο διαχωρισμός των σποτ έγινε με στόχο την ύπαρξη ελκυστικού υλικού τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και κατά την διάρκεια άλλων εποχών.
«Είναι ανάγκη», τόνισε ο Πρόεδρος, «η πόλη μας να αποτελέσει πλέον μια τουριστική οντότητα και να γίνει επιλέξιμος προορισμός ελλήνων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και στη συνέχεια αλλοδαπών τουριστών»
Ήδη ο κ. Βαρελάς βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Ευμενή σχόλια αλλά και εποικοδομητικές παρατηρήσεις έκανε ο Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης ο οποίος και επανέλαβε το αταλάντευτο ενδιαφέρον του για την τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της πόλης.

Στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής οι οποίοι αφού διατύπωσαν τα σχόλιά τους, θα αναμένουν την διαφμιστική εταιρεία να θέσει στη διάθεσή τους τις νέες εκδοχές των προϊόντων σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

Εγγραφές νηπίων στο ΝΠΔΔ «Ηρόδωρος» μέσω ΕΣΠΑ


Από 25 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2013 πρέπει να καταθέσουν αίτηση οι δικαιούχοι γονείς οι οποίοι  θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους για το έτος 2013 – 2014 στους  σταθμούς:
  • Α΄ παιδικός σταθμός Μεγάρων, Κ. Παλαιολόγου 46 τηλ. 22960-28960
  • Β΄ παιδικός σταθμός Μεγάρων, Ελευθερίας 5  τηλ. 22960-23304
  • Γ΄ παιδικός σταθμός Μεγάρων, Κουρκούρι  τηλ. 22960-26915
  • Παιδικός σταθμός Νέας Περάμου, Εμμ. Θεοδωρίδη τηλ. 22960-32285
Οι αιτήσεις κατατίθενται  στην ΕΕΤΑΑ,     Μυλλέρου 73-77, 104 36, Αθήνα .
.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων μαζί με τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά, ορίζεται η Παρασκευή  02/08/2013 και ώρα 14:00 μ.μ. και ΜΟΝΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή εταιρίας ταχυμεταφοράς.
Πληροφορίες:
  • www.eetaa.gr
  • ΝΠΔΔ   «ΗΡΟΔΩΡΟΣ» 28ης Οκτωβρίου 62, 1ος όροφος  τηλ. 22960-22161
  • Στους παιδικούς σταθμούς

  • Συνάντηση Αντιδημάρχου Κλεάνθη Βαρελά με ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννης Θεολόγος

    Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κλεάνθης Βαρελάς συναντήθηκε την 17/7/2013 με τον πρόεδρο Ευστάθιο Μπέτση και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος».
    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου όπου ο Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και συγκεκριμένες δράσεις του συλλόγου καθώς και ζητήματα τα οποία απασχολούν το ΔΣ.

    Πρώτο θέμα στην συνάντηση ήταν η διοργάνωση «Μικρασιατικά» την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες φέτος θα περιλαμβάνουν φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, λαογραφική παράσταση και συναυλία.
    Τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις στηρίζει παραδοσιακά ο Δήμος Μεγαρέων και θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο και κατά την φετινή επέτειο.

    Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η συνεργασία μεταξύ Δήμου και συλλόγου σε ζητήματα πρόνοιας και αλληλεγγύης ώστε να ενισχυθούν, με την βοήθεια της υπηρεσίας και των δομών του Δήμου, οι κοινωνικές δράσεις του συλλόγου τοπικά.

    Η κτιριακή υποδομή του συλλόγου, παρεμβάσεις/συντήρησή τους, ήταν το τρίτο θέμα της συζήτησης όπου ο Δήμος θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για αποκατάσταση προβλημάτων.

    Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα των αθλητικών υποδομών στην περιοχή ευθύνης του συλλόγου και η κατά το συντομότερο δυνατό αποκατάσταση και λειτουργικότητά τους.

    Ο Αντιδήμρχος κατέγραψε όλες τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα και εκτός αυτών τα οποία άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων, ανέλαβε να τα μεταφέρει στον Δήμαρχο ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Υπηρεσίες.
     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 77

    Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης με το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κουμπέτσο Γιώργο και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο, επιθεωρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τα τεχνικά έργα της κατασκευής της αποχέτευσης στην περιοχή της Νέας Περάμου.
    Όλο το Στελεχιακό Δυναμικό της Τεχνικής Διεύθυνσης έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση έργων με βάση το Πρότυπο ISO 10005 που δίνει έμφαση στη διαχείριση της ποιότητας των έργων και το Πρότυπο ISO 9001 που περιγράφει τις γενικότερες απαιτήσεις διαχείρισης έργων.
    Επειδή ο δήμος δίνει ιδιαίτερη βάση στην ποιοτική λειτουργία των υπηρεσιών του, έκρινε απαραίτητο να εφαρμόσει διεθνή πρότυπα ποιότητας ώστε να αναβαθμίζει διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.
    Το συγκεκριμένο Πρότυπο ISO 10005 καθορίζει σε κάθε φάση του έργου ποιά τεχνικά έγγραφα πρέπει να εφαρμοσθούν, ποιές είναι οι διαδικασίες  - κανονισμοί, ποιές είναι οι απαιτήσεις της ποιότητας, ποιά πρότυπα ισχύουν, ποιά μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί στις μετρήσεις, ποιός κάνει τη μέτρηση και τέλος πού καταγράφεται το αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών ώστε όλη η διαδικασία να είναι απολύτως διαφανής και η ποιότητα απόλυτα τεκμηριωμένη.
    Ο δήμος οργανώνει το σύνολο των υπηρεσιών του για να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001. Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες.
    Τα βήματα προόδου πάντως που έχουν επιτευχθεί ήδη είναι εμφανέστατα, συμπέρασμα που εξάγεται εύκολα έπειτα από μια απλή σύγκριση της κατασκευής της αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων με αυτή που κατασκευάζεται τώρα στη Νέα Πέραμο.


    24/7/2013
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 78
    Εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας "02 - Αειοφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής", του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής, το έργο "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΕΡΓΑ Β’ ΦΑΣΗΣ". Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 8.040.000 ευρώ,  αφορά στην συμπλήρωση του δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων και συγκεκριμένα στη συλλογή των ακαθάρτων της δυτικής, βόρειας και τμήματος της νότιας επέκτασης του σχεδίου πόλης, συνολικής έκτασης 1200 περίπου στρεμμάτων.
    Το δίκτυο ακαθάρτων θα αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας συνολικού μήκους 22.133 μ. διαμέτρων από Φ200 έως Φ400. Επίσης προβλέπονται 845 προκατασκευασμένα φρεάτια επίσκεψης, κυκλικά, εσωτερικής διαμέτρου 1,00 μ. από συνθετικά υλικά.
    Στο προτεινόμενο έργο δεν εμπεριέχεται κατασκευή αντλιοστασίων ακαθάρτων, καθότι το προς κατασκευή δίκτυο θα αποχετεύεται στο υφιστάμενο (αφού αποτελεί επέκταση αυτού) και κατόπιν στα 3 υφιστάμενα και εν λειτουργία αντλιοστάσια. Τα λύματα θα οδηγούνται προς επεξεργασία στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μεγάρων, στη θέση «Σχινέα Πηγάδι».
    Το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα και θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάσα στους συμπολίτες μας, που μέχρι σήμερα επιβαρύνονται με το «χαράτσι» της μεταφοράς των βοθρολυμάτων.
    Το τεράστιο αυτό έργο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων αποτελεί ακόμα μια προεκλογική δέσμευση της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων που υλοποιείται και ακόμα μια ηχηρή απάντηση σε όποιον μιλούσε για “ΘΑ” και κενές προεκλογικές υποσχέσεις.
    Η διοίκηση του δήμου με την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια που τη χαρακτηρίζει αξιοποιεί στο έπακρο κάθε δυνατότητα για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Άλλωστε μόνο τα έργα ουσίας σαν αυτό, που αποτελούσαν τον διακαή πόθο των κατοίκων του δήμου μας, μπορούν να ανατρέψουν την αρνητική οικονομική συγκυρία και να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία.
      Η διοίκηση μας καθημερινά μάχεται για το καλό των δημοτών μας και υλοποιεί κατά γράμμα το πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε στους δημότες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου προεκλογικά. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και σε διάστημα μόλις 2.5 ετών έχει παραχθεί έργο που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
    Με τέτοια έργα υποδομής και κυρίως χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών, αφού όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι χρηματοδοτούμενα κατά 100%, αλλάζουμε τη φυσιογνωμία των πόλεων μας και ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας με το λαό

    .24/7/2013
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 79

    Στην 27η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 18-7-2013 συζητήθηκε το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη μονάδα παραγωγής & εμπορίας οργανοχουμικών λιπασμάτων της ΜέγαEco ΑΕ στη θέση Πυργάρι – Λάκκα Αρβανίτη (Καμπία) του Δήμου Μεγαρέων που αφορά μείωση δυναμικότητας – συμπλήρωση εργασιών αξιοποίησης αποβλήτων της υφιστάμενης δραστηριότητας, συμπλήρωση δραστηριότητας με επεξεργασία και άλλων αποβλήτων (νέων κωδικών ΕΚΑ), μηχανολογικό εκσυγχρονισμό με αύξηση συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και κτιριακό εκσυγχρονισμό (εσωτερικές κτιριακές διαρρυθμίσεις – επέκταση).
    Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν θετική και αυτό αποτυπώθηκε περίτρανα στην απόφαση 244/2013 με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στον προτεινόμενο εκσυγχρονισμό της εταιρείας. Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για το δήμο μας, καθώς με αυτή την απόφαση μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία της μεταφοράς της βιολογικής ιλύος (λυμματολάσπης) στην εταιρεία ΜέγαEco ΑΕ, με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του υποπολλαπλασιασμού του κόστους διαχείρισης της ιλύος.
    Τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων και της εταιρείας ΜέγαEco ΑΕ, δείχνει το γεγονός πως στο εν λόγω Περιφερειακό Συμβούλιο αναβλήθηκαν όλες οι υπόλοιπες γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με εξαίρεση το εργοστάσιο της κοπριάς.
    Η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων προχωράει στην υλοποίηση ακόμα μιας προεκλογικής δέσμευσης και με όπλα την εργατικότητα και την αξιοπιστία της βαδίζει απαρέγκλιτα την οδό της περιστολής των λειτουργικών δαπανών του δήμου.  

    24/7/2013
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 80

    Μια από τις πολλές πρωτοβουλίες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος που έχει πάρει ο Δήμος Μεγαρέων και συμμετέχει οργανωμένα, είναι και αυτή της ανακύκλωσης Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών. Σε συνέχεια λοιπόν της ολοκλήρωσης των ενεργειών για την αποκατάσταση της χωματερής των Μεγάρων, της ανακύκλωσης μπαταριών, της διενέργειας διαγωνισμού για τη συλλογή των εγκαταλελλειμένων οχημάτων και άλλων πολλών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, έρχεται και η συμμετοχή του Δήμου Μεγαρέων στο εγκεκριμένο, από το ΥΠΕΚΑ, σύστημα συλλογής.
    Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.
    Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε.
    Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004. Από την άλλη, εξασφαλίζει, στους Δήμους που συμμετέχουν την αρωγή της στην αποτελεσματικότερη ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών.
    Οι πολίτες του Δήμου μας πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τη σπουδαιότητα του προγράμματος, γιατί έτσι προστατεύεται το περιβάλλον από τις πολύ βλαβερές ουσίες που βρίσκονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτες παντού, ενώ ακόμη εξοικονομούνται πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας στη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούνται από υλικά και εξαρτήματα που περιέχουν ποσότητες τοξικών ουσιών οι οποίες επιβαρύνουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας.
    Οι δημότες που έχουν κάποια ευμεγέθη ηλεκτρονική συσκευή καλούνται να τη μεταφέρουν στο ειδικό κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί στο εργοτάξιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Μεγαρέων, για να ανακυκλωθούν με σωστό και ασφαλή τρόπο. 
    Οι παλιές συσκευές που δε λειτουργούν, ή δεν είναι χρήσιμες πια, δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
    Οι δημότες μπορούν να τις μεταφέρουν από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι, στο εργοτάξιο για ανακύκλωση ή να επικοινωνούν με τον τομέα Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2296082375. Επίσης, θα τοποθετηθεί ένας μεγάλος κάδος υποδοχής ηλεκτρικών συσκευών στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας της Νέας Περάμου.
    Τέλος, κάδοι υποδοχής λαμπτήρων και μικρών ηλεκτρικών συσκευών θα τοποθετηθούν στα κάτωθι σημεία:
    ·         Στη δυτική είσοδο του Δημαρχείου
    ·         Στην είσοδο της πολεοδομίας Μεγάρων
    ·         Εντός του κτιρίου που στεγάζεται η ΔΗΚΕΔΗΜΕ
    ·         Εντός του Δημαρχιακού καταστήματος της Νέας Περάμου
    ·         Στη βιβλιοθήκη της Νέας  Περάμου

    Συμφέρον όλων μας, ως δημότες, πολίτες και καταναλωτές αυτής της πόλης είναι να συμμετέχουμε ενεργά και στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς εκτός από το ότι δεν μας κοστίζει τίποτα, δημιουργούμε τις συνθήκες να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σ’ ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον.

    24/7/2013
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 81

    Ο Δήμος Μεγαρέων υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
    Την τρέχουσα περίοδο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για την ένταξη και τη χρηματοδότηση των δράσεων/προμηθειών/έργων που αφορούν στο σχεδιασμό και την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή στην πηγή Οργανικού Κλάσματος Απορριμμάτων. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόσκληση δύναται να  χρηματοδοτηθούν προμήθειες κάδων και άλλων μέσων συλλογής (πλην απορριμματοφόρων) για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή αστικών (οικιακών και εμπορικών) βιοαποβλήτων, οικιακών και δημοτικών αποβλήτων κήπων και πάρκων, δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας (φυλλάδια ενημέρωσης και προβολής, οδηγοί, Εγχειρίδια κλπ), χρήματα για την υποστήριξη, εφαρμογή και παρακολούθηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οικιακών και εμπορικών βιοαποβλήτων.
    Η διαδικασία για την ένταξη και χρηματοδότηση των ανωτέρω προϋπέθετε τη σύνταξη έκθεσης για το σχεδιασμό του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει τον προκαταρτικό σχεδιασμό προγράμματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων, πιλοτικά σε περιοχές του αστικού ιστού, αλλά και από όλα τα καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά η πρόταση περιλαμβάνει:
      • υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων
      • οριοθέτηση περιοχών που θα εφαρμοστεί
      • επιλογή βασικών παραμέτρων σχεδιασμού 
      • έκθεση οργάνωσης και τρόπου διανομής κάδων
      • έκθεση σχεδιασμού εκστρατείας ευαισθητοποίησης των κατοίκων/επιχειρήσεων.

    Ο Δήμος Μεγαρέων υπέβαλλε το συγκεκριμένο αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρόσκλησης, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες απορριμμάτων που θα οδηγούνται προς ταφή. Συνεπώς, αυτό έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών της διοίκησης του Δήμου που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μεγάρων (χωματερή Μεγάρων), η ανακύκλωση των μπαταριών, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, η κατασκευή αποχέτευσης στη Νέα Πέραμο, η κατασκευή αποχέτευσης στην επέκταση του σχεδίου Μεγάρων και άλλες πολλές ανάλογες δράσεις.
    Η πρόταση αυτή, όμως, πέρα από το ότι δείχνει την πιστή εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων για καθολική προστασία του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα φανερώνει και τη σοβαρότητα και αμεσότητα με την οποία εφαρμόζονται πια στο δήμο μας οι νόμοι, καθώς η μείωση των ποσοτήτων των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή είναι υποχρέωση του δήμου μας σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΕ όπως αυτή ενσωματώθηκε στο Εθνικό δίκαιο με το Νόμο 4042/2012.
    Και αν η άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα αστικά απορρίμματα δεν είναι εύκολα κατανοητό, θα πρέπει να διευκρινισθεί πως όποιος δήμος δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του προαναφερθέντος νόμου, τότε θα κληθεί άμεσα να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα για να θάψει τα σκουπίδια του. Συγκεκριμένα οι ποσότητες αστικών απορριμμάτων που δεν θα προδιαλέγονται – κομποστοποιούνται, θα υπόκεινται στο τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, επιπλέον του τέλους ταφής των 45 ευρώ/τόνο που ισχύει σήμερα. Το επιπλέον τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που θα ισχύσει από 1.1.2014 θα είναι ύψους 35 euro/τόνο (με ετήσια αύξηση 5 ευρώ/τόνο έως τελικού ποσού επιβάρυνσης τα 60 ευρώ/τόνο την 1.1.2019).
    Για να γίνει αντιληπτό, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως πληρώνοντας μόνο το τέλος των 45 ευρώ/τόνο για τα απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής ο Δήμος Μεγαρέων πληρώνει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν, λοιπόν, δεν γίνει διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων, αυτό θα σημαίνει αδυναμία του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και κάθε δήμου της Ελληνικής επικράτειας να ανταποκριθεί στο κόστος ταφής των αστικών απορριμμάτων.
    Συνεπώς, η υποβολή αυτής της πρότασης χρηματοδότησης, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, κάνει σαφή την αταλάντευτη προσήλωση του Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Ιωάννη Μαρινάκη στην εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων είτε για την κατασκευή έργων υποδομής είτε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του δήμου. Κοινός στόχος και των δυο κατευθυντηρίων γραμμών για τους οποίους εργάζεται αδιάκοπα η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων είναι η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση των χρημάτων του δήμου, αλλά και ο πλήρης σεβασμός των χρημάτων των πολιτών.
    Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως μόνο τυχαίο γεγονός δε μπορεί να αποτελεί, το ότι ο δήμος Μεγαρέων, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, οχι μόνο ξεκίνησε να διεκδικεί κοινοτικούς πόρους, αλλά έχει μετατραπεί σε πρωταθλητή στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ στην Αττική, επιτυγχάνοντας την ένταξη μεγάλων έργων με 100% χρηματοδότηση χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθεί ο πολίτης ούτε 1 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: