nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Στρατηγική εγκληματικής αδράνειας ακολουθεί και η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση για το «χρυσό» βυθό της Μεσογείου.

Αμερικανικοί δορυφόροι έχουν εντοπίσει κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που μπορούν να προσφέρουν λύσεις στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα για δεκαετίες.



Χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, χωρίς ίχνος αποφασιστικότητας και συμπε­ριφερόμενη ως «χώ­ρα που παραιτείται από τα κυριαρχικά της δικαιώ­ματα», η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγείται σε στρα­τηγική υποχώρηση με επιπτώ­σεις για το μέλλον της χώρας αδυνατώντας, όπως όλα δεί­χνουν, να ορίσει τις θαλάσσιες ζώνες που θα αποφέρουν τερά­στιο πλούτο στη χώρα, προσφέ­ροντας ετσι στην Τουρκία εναζωτικής σημασίας πεδίο για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.
Οι πρόσφατες επισκέψεις στην Αθή­να του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του πρωθυπουργού της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι στις 20 και 21 Μαίου αντίστοιχα, προκάλεσαν το ενδιαφέρον ειδικών επιστημόνων και διπλωματών, καθώς υπήρξε η υπόνοια ότι η ελληνική κυ­βέρνηση θα άρχιζε την ουσιαστική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με τις χώρες αυτές, με στόχο και η Ελλάδα και οι άλλες χώ­ρες να αρχίσουν έρευνες για πετρέ­λαιο και φυσικό αέριο.

Το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά την πρόσφατη ανακοίνω­ση ότι στην ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου επιβεβαιώθηκαν κοιτάσματα φυσι­κού αερίου που ξεπερνούν τα 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, κοίτα­σμα τεράστιο και αξιοποιήσιμο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, οι αμερικανικοί δορυφόροι έχουν εντοπίσει και άλλα κοιτάσματα και εκτι­μάται ότι η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να προσφέρει λύσεις στο πα­γκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα για δεκαετίες και για το λόγο αυτό οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να ρυθμίσουν τις θαλάσσιες ζώνες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Γενικότερα, όπως έχουν συμπε­ράνει αρμόδιες πηγές, η ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για κάθε κράτος που θέλει να διασφαλίσει το μέλλον και να γίνει πρωταγωνιστής στη μεγάλη ενεργειακή σκακιέρα.
Συνομιλίες χωρίς ουσία.
Τα ερωτήματα για την ελληνική στά­ση πολλαπλασιάζονται καθώς και στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα προβλήματα του Αιγαίου η Αθήνα φαίνεται να κινείται στο πλαίσιο που έχει θέσει η Αγκυρα, δηλαδή διαπραγματεύσεις σε διμερή βάση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει κυρώσει από το Κοινοβούλιο της και ούτε πρόκειται να το κάνει. Η κυ­βέρνηση σκοπίμως δεν απαντά ποτέ με σαφήνεια αν στις συνομιλίες με τη Τουρκία θα ληφθεί υπόψη η Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, γε­γονός που βάζει σε σκέψεις τι ακρι­βώς διαπραγματευόμαστε. Οι συνομιλίες Ελλάδας – Λιβύης και Ελλάδας – Αιγύπτου διεξήχθησαν στον ορίζοντα αν η Ελλάδα δεν αναλάβει πρωτοβουλίες.
Η μεν Λιβύη από το 2005 εξέδωσε μονομερώς χάρτη που περιελάμβανε και μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και τη νήσο Γαύδο και μετά από πιεστικά διαβήματα ο χάρτης αποσύρθηκε, αλλά οι συνομιλίες δεν μπήκαν ποτέ στην ουσία. Διπλωματι­κές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ελάχιστη πρόοδος, αλλά τα βήματα είναι μετρημένα και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα αν η Ελλάδα δεν αναλάβει πρωτοβουλίες.
Με την Αίγυπτο έχουν γίνει πέντε συναντήσεις και ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, όταν η Τουρ­κία παρενέβη διεκδικώντας δικαιώ­ματα που δεν έχει, πίεσε την Αίγυπτο και το Κάιρο αποσύρθηκε. Μια από­πειρα εκ μέρους της Αγκυρας να αρ­χίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο δεν καρποφόρησε λόγω ελληνικών αντιδράσεων και έτσι οι προσπάθειες έχουν παγώσει.
Χαρακτηριστική της νοοτροπίας της Τουρκίας είναι η αλαζονική τοπο­θέτηση του υπουργού Επικρατείας Εμεγκέν Μπαγίας στην 64η συνάντη­ση της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας στην Κων­σταντινούπολη την περασμένη Τε­τάρτη, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Γ. Κουμουτσάκου, δήλωσε ότι η χώρα του δεν υπογράφει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας διότι οι διατά­ξεις της γενικά, και ειδικότερα εκεί­νες που αφορούν στα χωρικά ύδατα, είναι ασαφείς και ασύμβατες με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Προκλητική απάντηση ενός αξιωμα­τούχου που θέλει να προσαρμοστεί το διεθνές Δίκαιο στις ανάγκες της Τουρκίας αντί η Τουρκία να το σεβα­στεί. Το κεφάλαιο για την Ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε,Ε.-Τουρκίας έχει μπλοκαριστεί από την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό καταδεικνύει την ένταση που ίσως δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα.
Στη Βουλή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ’ όλα να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από το θέμα των θαλάσσιων Ζωνών, να συζητήσει και στο Κοινοβούλιο το θέ­μα αυτό και να αποφασιστεί τι ακρι­βώς επιδιώκει και πώς θα κινηθεί η Ελλάδα.
Χρόνος φυσικά υπάρχει, αλλά το θέμα είναι η γρήγορη ανασυγκρότηση της ελληνικής διπλωματίας, η αποσαφήνηση της ατζέντας με την Τουρκία και κυρίως η ανάληψη πρωτοβουλιών προς τις άλλες χώρες της Μεσογείου για την αποφασιστική άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Δηλώσεις του τύπου «διατηρούμε το δικαίωμα…» έχουν χάσει προ πολ­λού την αξία και τη σοβαρότητα τους και αυτό έχει φανεί πλέον παντού κα­θώς η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ούτε στο Αιγαίο, ούτε στο Ιόνιο, ούτε ορίζει την ΑΟΖ που με βάση έναν ορθολογικό σχεδίασμα θα μπορούσε να συμβάλει στην «οικονομική ευημε­ρία του ελληνικού λαού» κάτι που ακούγεται πολλαπλά ευχάριστο αυτά τη δύσκολη περίοδο.

Εφημερίδα: VETO – ΣΕΛ. 33 – (30.05.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: