nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ

Αγαπητό “megaratoday” με αφορμή το δημοσίευμα που αφορά τους  Μεγαρείς Ολυμπιονίκες κατέγραψα κάποιες από τις πολλές κορυφαίες ολυμπιακές στιγμές και τις αξεπέραστες μέχρι σήμερα επιδόσεις των αρχαίων Ολυμπιονικών μας, όπως τις αποθανάτισαν οι αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς: 



1) Αλκιβιάδης: Ο διάσημος στρατηγός των Αθηναίων νίκησε στην 91η Ολυμπιάδα (416 π.Χ.) στην οποία έλαβε μέρος στο αγώνισμα του τεθρίππου με τέσσερα έφιππα άρματα, αλλά έμεινε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι τόσο για τη νίκη του όσο για την μεγαλοπρέπεια των επινικίων. Μετά την περίλαμπρη νίκη του ο Αλκιβιάδης παρέθεσε το εντυπωσιακότερο επινίκιο συμπόσιο με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού συγκέντρωσε τους καλύτερους μουσικούς, ταχυδακτυλουργούς και ηθοποιούς. Στο δείπνο των νικητών παραβρέθηκε το σύνολο των θεατών !!! και για πρώτη φορά είχε ο αρχαίος κόσμος τέτοια μεγαλοπρέπεια.

2) Αργεύς από το Άργος: Κατ άλλους Αιγεύς. Νίκησε το 328 π.Χ. στο αγώνισμα του Δολίχου (4.614 μέτρα) και χωρίς να σταματήσει συνέχισε το δρόμο του με την ίδια ταχύτητα κι έφτασε αυθημερόν στο Άργος ν’ αναγγείλει ο ίδιος τη νίκη του!! Η απόσταση από την Ολυμπία έως το Άργος είναι 90 χιλιόμετρα δηλαδή δύο φορές περίπου, όσο ο Μαραθώνιος δρόμος. 

3) Λεωνίδας ο Ρόδιος: Σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες στεφανώθηκε νικητής στα αγωνίσματα του Σταδίου, του Δολίχου, και του Οπλίτη, κατακτώντας 12 Ολυμπιακές νίκες, ήτοι στην 154η Ολυμπιάδα (164 π.Χ.), στην 155η Ολυμπιάδα (160 π.Χ), στην 156η Ολυμπιάδα (156 π.Χ.), και στην 157η Ολυμπιάδα (152 π.Χ.).

4) Μίλων ο Κροτωνιάτης: Υπήρξε ο κορυφαίος και πιο δημοφιλής Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης. Νίκησε σε τέσσερις συνεχείς Ολυμπιάδες, ήτοι στην 63η (528 π.Χ), Ολυμπιάδα, την 64η, (524 π.Χ.) την 65η (520 π.Χ) και την 66η (516 π.Χ). Στην 67η Ολυμπιάδα σε ηλικία 40 περίπου ετών αντιμετώπισε το πολύ νεώτερό συμπατριώτη του Τιμασίθεο, και ενώ υπερείχε στη δύναμη, στο τέλος υπέκυψε στην έξυπνη τακτική του αντιπάλου του, ο οποίος με διάφορες κινήσεις τον εξουθένωσε. Όταν αναγγέλθηκε η νίκη του Τιμασίθεου, το πλήθος εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και σήκωσε στα χέρια τον Μίλωνα θεωρώντας αυτόν νικητή.

5) Διαγόρας ο Ρόδιος: Αθλητής τεραστίων διαστάσεων, είχε ύψος τέσσερις πήχες και πέντε δάκτυλα (=2,20 μέτρα). Νίκησε μόνο στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. στο αγώνισμα της Πυγμής. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο πανελλήνιο και διακρίθηκε για το πνεύμα της δικαιοσύνης του και την ευθύτητα του χαρακτήρα του με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν ευθύμαχαν, δηλαδή άνθρωπο που αντιμετώπιζε τον αντίπαλό του όχι πλαγίως αλλά πρόσωπο με πρόσωπο.

6) Χιόνις ο Λάκων: Νίκησε τρεις φορές στο αγώνισμα του Διαύλου και τέσσερις φορές στο αγώνισμα του απλού δρόμου.
7) Πολυδάμας ο Σκοτουσαίος: Νίκησε εύκολα το 408 π.Χ. στην 93η Ολυμπιάδα στο αγώνισμα του Παγκρατίου. Φημολογήθηκε ότι είχε τέτοια δύναμη που κάποτε σταμάτησε ένα άρμα την ώρα που έτρεχε με καταπληκτική ταχύτητα και ότι άοπλος πάλεψε με ένα λιοντάρι το νίκησε και το σκότωσε. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του ελληνικού κόσμου και έφθασε ως τη μακρινή Περσία. Καλεσμένος του Δαρείου του Ώχου προκλήθηκε να αγωνισθεί με τρεις ένοπλους αθάνατους της προσωπικής φρουράς του βασιλέως. Ο Πολυδάμας δέχθηκε την πρόσκληση και με μοναδικό όπλο ένα ρόπαλο σκότωσε και τους τρεις αντιπάλους του. Ο θάνατος του ήταν τραγικός. Ευρισκόμενος μέσα σε σπηλιά η οποία άρχισε να καταρρέει, συγκράτησε την οροφή μέχρι που όλοι οι φίλοι του βγήκαν έξω, χωρίς να προλάβει ο ίδιος να εξέλθει, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα χώματα.

8) Λεοντίσκος ο Μεσσήνιος: Ο σπουδαίος αυτός αθλητής του παγκρατίου καταγόταν από τη Μεσσήνη της Σικελίας. Στεφανώθηκε Ολυμπιονίκης το 456 π.Χ στην 81η Ολυμπιάδα και το 452 π.Χ στην 82η Ολυμπιάδα. Έγινε διάσημος από τον τρόπο που εφεύρε για να νικά τους αντιπάλους του τον ονομαζόμενο «ακροχειρίζεσθαι». Ο Λεοντίσκος με ειδική λαβή παγίδευε τα άκρα των δακτύλων και τα έσφιγγε με τέτοια δύναμη, ώστε ο αντίπαλος φοβούμενος να μη σπάσουν τα δάκτυλά του και μη αντέχοντας τον ισχυρό πόνο, αναγκαζόταν να παραδεχθεί την ήττα του.         

9) Αρχίας ο Υβλαίος: Καταγόταν από τα Υβλαία Μέγαρα αποικία των Μεγαρέων στη Σικελία. Ήταν ο διασημότερος κήρυκας και νίκησε στο αγώνισμα των Κηρύκων σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

10) Ηρόδωρος ο Μεγαρεύς: Ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών. Στέφθηκε νικητής σε 10 συνεχόμενες Ολυμπιάδες!!! στο αγώνισμα της Σάλπιγγας, και ονομάστηκε περιοδονίκης 10 ή 17 φορές γιατί νικούσε συνεχώς στους σπουδαιότερους πανελλήνιους αγώνες ήτοι τα Ολύμπια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα και τα Πύθια, στο ίδιο αγώνισμα!!!. Επί 40 χρόνια ήταν η κυριαρχούσα και πιο πολυσυζητημένη μορφή  στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδος. Πραγματικά οι επιδόσεις του αυτές αποτελούν μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο παγκόσμιο ρεκόρ που είναι δύσκολο ή και ακατόρθωτο να καταρριφθεί. Εφάμιλλο σαλπιγκτή δεν γνώρισαν άλλον οι αρχαίοι παρά μια γυναίκα μόνο την Αγλαΐα του Μνησικλέους, η οποία είχε διακριθεί και θαυμαστεί ως σαλπήγκτρια στις μεγάλες πομπικές εορτές της Αλεξανδρείας όπου σάλπιζε τα πομπικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

.πολλα.ευγε.στον.κ.σπινο.για.τα.αναλυτικα.του.κειμενα.σε.ολα.τα.μμε....και.ειδικα.για.τα.μεγαρα...ευτυχος..υπαρχουν.ανθροποι.που.αγαπουν.αυτη.την.πολη.σε.ευχαριστουμε..........φευγατος