nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Διοργάνωση ημερίδας για στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Μεγαρέων στην προσπάθειά του να στηρίξει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, προτίθεται να λειτουργήσει στα Μέγαρα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Γεωργική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και η συμβολή αυτών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας».
Εισηγητές της ημερίδας θα είναι:
1) Δρ Βασίλειος Γκίκας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2) Παναγιώτης Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Καλούμε λοιπόν όλους τους αγρότες, τους πτηνοτρόφους και τους κτηνοτρόφους να παρευρεθούν στην ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 06:00 το απόγευμα στο παραλιακό κέντρο PUZZLE στη Βαρέα Μεγάρων

 
Ιδρύεται Κατάστημα Αλληλεγγύης Μεγάρων

Με απόφαση της τοπικής μας Εκκλησίας ιδρύθηκε το «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ»  με την βοήθεια και συνεργασία του Δήμου Μεγαρέων. Το κατάστημα δημιουργήθηκε δίπλα στο Συσσίτιο  στην οδό Κ. Σχινά, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο Μεγάρων.
Θα είναι κατάστημα που θα παρέχει τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, υποδήματα, παιδικά ειδή, παιχνίδια και άλλα χρειώδη σε οικογένειες της περιοχής μας, που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Για την λειτουργία του συνεργάζονται ο Δήμος Μεγαρέων με την κοινωνική του Υπηρεσία, το Ν.Π.Δ.Δ «ΗΡΟΔΩΡΟΣ» αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων.
Τα επίσημα εγκαίνια του ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ θα γίνουν
το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στις 18:30 το απόγευμα. Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι συμπολίτες.
Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αφήνοντας σε κάθε μας αγορά τρόφιμα ή άλλα αναγκαία στο καλάθι της αλληλεγγύης που υπάρχει στα συνεργαζόμενα καταστήματα της πόλης και στα super market.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
Σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, μετά από πρωτοβουλία του Ιωάννη Μαρινάκη και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. Θέμα της σύσκεψης, η ενημέρωση και ο συντονισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση Κάτω Αλώνι, Κακιάς Σκάλας του Δήμου Μεγαρέων.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της σύσκεψης, ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής για τις νομικές διαδικασίες που ήδη έχουν κινήσει οι Δημοτικές Υπηρεσίες για την διακοπή των εργασιών εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

Μόλις έγινε γνωστή η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση, ο Δήμαρχος Μεγαρέων έπραξε ταχύτατα και ενημέρωσε τηλεφωνικά τόσο το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, όσο και την Αστυνομία Μεγάρων για να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες και να διασφαλιστεί η νομιμότητα.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων είναι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη συμπεριφορά των αρμοδίων του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και καυτηριάζει τη στάση τους. Συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Ελευσίνας για να δικαιολογήσει την στάση του και να μην προχωρήσει στη διερεύνηση της καταγγελίας του Δημάρχου, επικαλέστηκε έλλειψη μέσων, χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία ανέφεραν στον Δήμαρχο, ότι "το λιμεναρχείο δεν διαθέτει ούτε σκάφος, ούτε τζιπ, προκειμένου να πάει στο χώρο και να διερευνήσει την καταγγελία". Επίσης όπως προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία, το Λιμεναρχείο έχει καταλήξει σε "απόφαση" για τη νομιμότητα της εγκατάσταση, χωρίς βέβαια να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα.
Αγνοώντας ακόμη και την εισήγηση της Σταυρούλας Δήμου, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, η οποία σε σύσκεψη για το θέμα στην Αντιπεριφέρεια, παρουσία του Δημάρχου, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται παράνομη η σχετική εγκατάσταση.

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην έκδοση της άδειας δεν εμπλέκεται το Λιμεναρχείο. Η άδεια για τέτοιες δράσεις χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Ο Δήμαρχος Μεγαρέων τονίζει ότι η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών,  αποτελεί βάναυση παραβίαση της κοινής λογικής και της νομιμότητας καθώς εγκαθίσταται επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών, σε μία περιοχή, η οποία σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνα -Αττική 2021 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου γεωμορφολογικού και τοπιακού χαρακτήρα.

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της άδειας και έχει προχωρήσει και σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η εκδίκαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για την εβδομάδα που διανύουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμεση αντίδραση της διοίκησης με την αυτοψία στο χώρο και την άμεση καταγγελία στις αρχές ήταν η αυτονόητη αντίδραση. Μετά την άρνηση του Λιμενικού Σώματος να ανταποκριθεί στις επίσης αυτονόητες υποχρεώσεις του, η ανεπίσημη αυτοψία στο χώρο φανέρωσε ότι πέρα από το ζήτημα της αιφνίδιας έναρξης των εργασιών η οποία είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από τα δικαστήρια για τη νομιμότητά της, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος που έστηνε την εγκατάσταση ήταν ένα σκάφος-πλατφόρμα χωρίς διακριτικά.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων επικοινώνησε με την Εισαγγελία για να καταγραφεί επίσημα η διαμαρτυρία και για τη διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία αλλά επίσης και να ενημερώσει για την αντίδραση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας. 

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών, εκφράστηκε η στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων στο αίτημα για διακοπή των εργασιών και επίσης εκφράστηκε πνεύμα συναγωνιστικότητας και επισημάνθηκε ότι ο καθένας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή.
Οι επικεφαλής των συνδυασμών τόνισαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα για το θέμα και θα επικοινωνήσουν με τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατότερο ισχυρή στήριξη στο δίκαιο αίτημα της διοίκησης και των πολιτών του Δήμου.

Στην σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου μετείχε ο Γιώργος Μπερδελής εκπροσωπώντας του Δ. Στρατιώτη, ο Γρηγρόρης Σταμούλης και ο Τάσος Δέσκος. Ο Αντώνης Χοροζάνης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας προσωπικού προβλήματος, όμως είναι δεδομένο ότι και ο συνδυασμός του έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης  ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Διευκρινίσεις για την μεταφορά της λυματολάσπης

"Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"

Η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το ζήτημα μεταφοράς της λυματολάσπης, ένα ακόμη θέμα, στο οποίο η προηγούμενη Διοίκηση είχε αφήσει στην τύχη του, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου, ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης επιχείρησε και κατάφερε να ανατρέψει τις εξαιρετικά επιβλαβείς αποφάσεις και συμπεριφορές που κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση.
Δυστυχώς ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης αποτελεί το θέμα της λυματολάσπης.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης, για το μείζον ζήτημα της λυματολάσπης από την πρώτη στιγμή, ζήτησε και ενημερώθηκε από τον εκκαθαριστή της εταιρείας και έδωσε εντολή να δρομολογηθεί η διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου για τη μεταφορά της λυματολάσπης σε πιστοποιημένο χώρο υποδοχής.

Ο εκκαθαριστής της εταιρείας ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη νόμιμη διαδικασία, διενεργήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός και κλήθηκε η εταιρεία με τη χαμηλότερη προσφορά, προκειμένου να αναλάβει το έργο της μεταφοράς.

Ο μειοδότης, μετά την κλήση του να αναλάβει το έργο, απέσυρε την προσφορά του ως μη συμφέρουσα, καθώς απέδωσε σε λάθος την – όντως πολύ μειωμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες – προσφορά που είχε καταθέσει.

Η νόμιμη διαδικασία προέβλεπε να κληθεί να αναλάβει το έργο η αμέσως καλύτερη προσφορά, το οποίο και έγινε. Η αμέσως καλύτερη προσφορά ήταν του κ. Μπέη, ο οποίος ανέλαβε το έργο μεταφοράς της λυματολάσπης σε πιστοποιημένο χώρο υποδοχής.

Στη σύμβαση που υπεγράφη με τον κ. Μπέη, ορίζεται ρητά ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα και η λήγει αυτόματα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση  για το Δήμο, τη στιγμή που θα μπορεί ο Δήμος με δικά του μέσα να διαχειρίζεται τη λυματολάσπη. Δηλαδή, με το που θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο κοπριάς του Δήμου. Η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα απαλλάξει το Δήμο από το σημαντικό κόστος μεταφοράς της λυματολάσπης και θα υπάρξουν και πολλαπλά οφέλη για την περιοχή τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς μελλοντικής ενημέρωσης προς τους πολίτες.

Η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες επιλογής αναδόχου για το έργο.

Ο Δήμαρχος αναγνωρίζει ότι το κόστος μεταφοράς της λυματολάσπης σε πιστοποιημένο χώρο υποδοχής είναι δυσβάσταχτο, αλλά την ίδια ώρα τονίζει ότι το κόστος της μεταφοράς δεν συγκρίνεται σε κανένα βαθμό - ούτε οικονομικά ούτε περιβαλλοντικά - με το κόστος από την καταστροφή και τα πρόστιμα που θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ο Δήμος, εάν συνέχιζε να πετάει τη λυματολάσπη στον Μεγαρικό κάμπο ή την χωματερή! Με αυτή τη διαδικασία μπήκε τέλος στην περιβαλλοντική αυθαιρεσία. Η επιχείρηση πολιτικής ¨σπέκουλας¨ από τον κ. Στρατιώτη δεν περνάει πλέον.
Για άλλη μία φορά γίνεται αντιληπτό ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί!

Η θέση του Δημάρχου περί γνωστοποίησης του «Πόθεν έσχες»

Ο Δήμαρχος στηρίζει την πρόταση για έλεγχο των πόθεν έσχες

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης εκφράζει την πλήρη στήριξή του στο αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Ιωάννη Πομώνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκροτηθεί επιτροπή διαφάνειας από προσωπικότητες της περιοχής και να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσοι άσκησαν διοίκηση τα τελευταία 10 χρόνια. "Έτσι θα σταματήσουν οι αιχμές και τα υπονοούμενα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Πομώνης.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων έχει αποδείξει ότι τόσο στην προσωπική πολιτική του διαδρομή, προεκλογικά και φυσικά από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και αναμένει την επίσημη κατάθεση της πρότασης, διαβεβαιώνοντας ότι θα τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Μάλιστα προτείνει να μην περιοριστεί ο έλεγχος στα πόθεν έσχες και τους λογαριασμούς των προσώπων που άσκησαν διοίκηση αλλά να επεκταθεί και στις συζύγους των προσώπων που άσκησαν εξουσία και στα μέλη πρώτου βαθμού συγγένειας των συγκεκριμένων παραγόντων.

Η στήριξη της πρότασης και η διεύρυνσή της, βασίζεται στην ανάγκη για διαφάνεια αλλά και στην αναγνώριση του γεγονότος ότι "η λάσπη στον ανεμιστήρα" δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και ανακυκλώνει γενικεύσεις που πλήττουν τη δημοκρατική διαδικασία.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, έχει αποδείξει ότι όχι απλά δεν φοβάται να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά του δεδομένα, αλλά το θεωρεί απαραίτητο και αναγκαίο για να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί το κλίμα γενικότερης δυσπιστίας προς τους ανθρώπους που ασκούν διοίκηση.

Επίσης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα για την ανάπτυξη μιας διαφορετικής αντίληψης της πολιτικής ως της μόνης δυνατότητας που μπορεί να δοθεί για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τον κοινό σκοπό της ανάπτυξης του τόπου.

Είναι αυτονόητο και αναμένει ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα λάβει την απαραίτητη στήριξη και από τους επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών και θα συμπεριλάβει όλα εκείνα τα πρόσωπα που άσκησαν εξουσία και βρέθηκαν σε καίριες θέσεις.


 
Συνάντηση Δημάρχου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο

Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης με την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου επισκέφθηκαν τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρό Πάγκαλο την 23/2/2012.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν ως εξής

 1. Το αγκυροβόλιο
 2. Η επικείμενη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην Κακιά Σκάλα
 3. Η εγκληματικότητα η οποία έχει κατακυριεύσει την περιοχή της Νέας Περάμου με αφορμή την ληστεία σε γνωστό κοσμηματοπωλεείο σε κεντρικό σημείο της πόλης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ο κ. Μαρινάκης ανέπτυξε στον Αντιπρόεδρο αυτά τα θέματα τα οποία είναι αιτίες υποβάθμισης της περιοχής και πηγές ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον.
Η Αντιπεριφερειάρχης συνηγόρησε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων και ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών προβλημάτων της περιοχής.

Ο κ. Πάγκαλος άκουσε με προσοχή τα θέματα, όπως αναπτύχθηκαν από τον κ. Μαρινάκη, και ανέλαβε να προωθήσει τις υποθέσεις αρμοδίως ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σύντομα.

Τα τρία μέρη συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι με σκοπό την αξιολόγηση της πορείας των ζητημάτων.

Η ανάπλαση του οικοπέδου σταθμού ΟΣΕ Μεγάρων

Οι παρενέργειες μιας επιτιχυμένης συμφωνίας

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, για πρώτη φορά μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. Με τη συμφωνία που επιδίωξε και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατάφερε να υπογράψει η Διοίκηση του Δήμου με τον ΟΣΕ, ο Δήμος Μεγαρέων αποκτά τις απαραίτητες πολιτισμικές υποδομές, αντάξιες σε μία πόλη με την τεράστια ιστορία και το μέλλον του Δήμου Μεγάρων.
Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο της διοίκησης για την ριζική ανάπλαση του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης και ήδη έχουν ξεκινήσει τις εργασίες.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του σιδηροδρομικού σταθμού (12 στρέμματα) στο Δήμο και με μία σειρά παρεμβάσεων θα ανατραπεί η αρνητική εικόνα του πρώην σταθμού στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται, σχεδιάζεται η διαμόρφωση του κτηρίου του ΟΣΕ σε χώρο πολιτισμικών δράσεων, με Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη. Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται η διαμόρφωση χώρων αναψυχής, υπαίθριων εκδηλώσεων και ήπιων εμπορικών δράσεων.

Η Διοίκηση του Δήμου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή θέτει υψηλούς στόχους και προγραμματίζει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκους της γραμμής του ΟΣΕ, από τη Νέα Πέραμο έως την Κινέττα. Στόχος της Διοίκησης να αναδείξει την εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και να αποτελέσει πανελλήνιο σημείο αναφοράς στους ολοένα αυξανόμενους λάτρεις του ποδηλάτου.

Ταυτόχρονα με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης αναπτύσσεται η δυνατότητα για την κατασκευή παράλληλου δρόμου στην 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη των Μεγάρων.

Μετά από την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το δημόσιο διάλογο προέκυψαν κάποιες εύλογες απορίες και η Διοίκηση του Δήμου νιώθει την υποχρέωση να δώσει απαραίτητες διευκρινήσεις.

 • Σκόπιμα ή από λάθος, δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με τη διάρκεια του συμφώνου συνεργασίας. Η διετία που αναφέρεται στο σύμφωνο συνεργασίας, αφορά το χρόνο μέσα στον οποίο η Διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Ήδη έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι αυτή η προθεσμία είναι ξεπερασμένη καθώς τα έργα παρέμβασης ξεκίνησαν.
 • Η παραχώρηση των εγκαταστάσεων δεν θα μπορούσε να είναι διετής. Ήδη έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί η παραχώρηση των ακινήτων προς αξιοποίηση να είναι τριαντακονταετής (30 χρόνια) με δυνατότητα επέκτασης της παραχώρησης για επιπλέον 30 χρόνια.
 • Είναι επίσης κατανοητό, ότι από τη στιγμή που ένας οργανισμός όπως ο ΟΣΕ, προχωρά σε συμφωνίες τέτοιας διάρκειας, δεν θα έχει τη νομική δυνατότητα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, να ακυρώσει τη συμφωνία και να διεκδικήσει τις υποδομές που θα έχει διαμορφώσει ο Δήμος.
 • Όλες οι διαδικασίες μίσθωσης των ακινήτων του ΟΣΕ θα περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και θα τεθούν υπό την κρίση της κοινωνίας. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος θα μισθώνει μόνο τα κτήρια του ΟΣΕ και όπου θα δημιουργηθούν υποδομές για ήπια εμπορική χρήση. Για την έκταση που ανήκει στον ΟΣΕ και ο Δήμος θα χρησιμοποιεί, δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ή για να προλάβουμε τους καχύποπτους δεν θα πληρώσει ούτε μία δραχμή εάν κάποτε το ευρώ πάψει να υπάρχει.
 • Το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες προσπαθούν να πετύχουν κι άλλοι Δήμοι στους οποίους υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν περιορίζει την επιτυχία του Δήμου Μεγαρέων, αντίθετα την ενισχύει και μειώνει τις ανησυχίες όσων βλέπουν παγίδες στις οποίες πέφτει μέσα ο Δήμος Μεγαρέων. Δυστυχώς παγίδες (και μεγάλες) έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στο σταθμό εδώ και πολλά χρόνια από τις προηγούμενες Διοικήσεις για να περιορίσουν την παρακμή και την εστία μόλυνσης στην οποία είχαν αφήσει να μετατραπεί ο σταθμός στο κέντρο της πόλης.

Τήρηση της νομιμότητας 

Η διοίκηση του Δήμου διαβεβαιώνει ότι και σε αυτή την περίπτωση θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Κάτι που δεν μπορεί να επικαλεστεί η προηγούμενη Διοίκηση και τίθενται κάποια επιπλέον ερωτήματα προς το δημόσιο διάλογο. Συγκεκριμένα:

 • Ο κ. Μπερδελής, ο οποίος άσκησε πολύ αυστηρή κριτική στη συμφωνία του Δήμου με τον ΟΣΕ, ήταν ή δεν ήταν για 8 χρόνια αντιδήμαρχος; κατηγορεί τη διοίκηση ότι η συμφωνία που υπογράφει μέσα σε ελάχιστους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν είναι θετική για το Δήμο, γιατί στα 8 χρόνια της συμμετοχής του στη διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε σε κάποια καλύτερη συμφωνία;
 • Η "συμφωνία" που η προηγούμενη διοίκηση σύναψε για το Πάρκιν σε έκταση του σιδηροδρομικού σταθμού ήταν νόμιμη; Εάν ήταν νόμιμη η συμφωνία, τότε γιατί ακυρώθηκε από την Περιφέρεια και η νέα διοίκηση βρέθηκε στην ανάγκη να ξεκινήσει από την αρχή και να ολοκληρώσει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας τη νέα συμφωνία;
 • Είναι μέλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Φωτίου, ο οποίος προς τιμήν του παραδέχθηκε ότι "οτιδήποτε γίνει στο Σταθμό θα είναι καλύτερο από αυτό που είναι τώρα;" Επίσης στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο των παραχωρήσεων εντάσσεται φυσικά και η Νέα Πέραμος.


Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, αντιλαμβάνεται και κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Στρατιώτης από τα λάθη και τις  παραλήψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, όμως τον καλεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει ότι ο Δήμαρχος δεν είναι εισαγγελέας και δεν θα αποφασίσει για τις παραλήψεις και τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης.

Ο Ιωάννης Μαρινάκης και ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ασκούσε το ρόλο του με εποικοδομητική κριτική και είχε επισημάνει τότε, πολλά από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Στρατιώτης. Σήμερα ο ρόλος του Ιωάννη Μαρικάνη, είναι διαφορετικός και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ούτε εισαγγελέας ούτε μάρτυρας κατηγορίας.

Αν έχει θολώσει η οπτική του κ. Στρατιώτη, εάν έχει μπερδέψει τους ρόλους, εάν αντιμετωπίζει μία σειρά από ενδοπαραταξιακές αμφισβητήσεις αυτό δεν μπορεί -και δεν επιτρέπεται- να εμποδίζει με τη συμπεριφορά του, το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακυρώνει με τις πράξεις του το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Στρατιώτης επιλέγει την τακτική της φυγομαχίας, της δημιουργίας εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού από την ουσία, επιλέγοντας την αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και τις δύο φορές, ο κ Στρατιώτης έχει επιλέξει την αποχώρηση από θέματα που συζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της πόλης. Και τις δύο φορές η αποχώρηση του κ. Στρατιώτη έγινε σε θέματα που επιχειρούσε (;) χωρίς επιτυχία να φέρει εις πέρας. Την συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ και τη Συμφωνία με τον ΟΣΕ για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Και στα δύο αυτά θέματα ο κ. Στρατιώτης επέλεξε τον άσκοπο εντυπωσιασμό αντί της ουσίας, επέλεξε την όξυνση, σε μία προσπάθεια να θολώσει έστω και προσωρινά τις επιτυχίες της Διοίκησης.

Είναι αντιληπτό ότι ο κ. Στρατιώτης, δεν αντέχει αυτό τον "βομβαρδισμό" πρωτοποριακών προτάσεων, δράσεων και αποτελεσματικότητας, δεν αντέχει να βλέπει να υλοποιούνται έργα που για χρόνια ήταν απαραίτητα για την πόλη αλλά παρέμεναν στα χαρτιά, δεν αντέχει να βλέπει τη Διοίκηση Μαρινάκη να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αλλά οι προσωπικές εκτιμήσεις και συμπεριφορές του κ. Στρατιώτη, δεν είναι ικανές και δεν θα ανακόψουν τις ενέργειες της διοίκησης που στοχεύουν στην βελτίωση και την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: