nocopy

"Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
ζωή είναι να σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι''

Πρός γνώση καί συμμόρφωση του κάθε αρμοδίου......

''ΑΝ ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΟΛΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ''

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»



                                                  

Για άλλη μία φορά η Διοίκηση του Δήμου αγνοώντας νόμους και διαδικασίες και με πλήρη αδιαφάνεια προχώρησε στην σύνταξη του προϋπολογισμού 2013.(Είναι εμφανές το πρόβλημά της με την νομιμότητα. Εν όψει της συζήτησης του θέματος του προϋπολογισμού ζητήθηκαν εγγράφως οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Είναι δε υποχρεωμένη η Διοίκηση εκ του νόμου να τα δώσει. Ακόμα δεν έχουν δοθεί. Δηλαδή παρανομούν, προκειμένου να μην ενημερωθεί η αντιπολίτευση.) Ενός προϋπολογισμού υπέρμετρα διογκωμένου, μη ρεαλιστικού και ανεφάρμοστου μόνο και μόνο, για να χωρέσουν μέσα σ’ αυτόν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, που υποτίθεται, πως θα γίνουν μέσα στο 2013. Όσο βέβαια έγιναν κι αυτά, που ανακοινώθηκαν για το 2011 και το 2012. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις αντίστοιχες εφημερίδες  της εποχής (Απρίλιος 2011, Μάρτιος 2012), για να διαπιστώσει, εάν έγινε κανένα από τα δεκάδες έργα, που ανακοινώθηκαν και που καταλάμβαναν δύο σελίδες εφημερίδας. Κατά την προσφιλή τους μέθοδο “με τα λόγια κτίζουν ανώγια και κατώγια”
Και δεν είναι βέβαια ποτέ δυνατόν, να γίνουν σ’ ένα χρόνο έργα αξίας 40 εκατομ. ευρώ, όταν ΟΛΑ τα ετήσια έσοδα του Δήμου είναι περίπου 18 εκατομ. κι από αυτά 12-14 εκατομμύρια καλύπτουν πάγιες και ανελαστικές δαπάνες. Άρα ποιός κοροϊδεύει ποιόν;
Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 74 εκατομμύρια και με τις αναμορφώσεις, που θα γίνουν μέσα στο 2013, πιθανόν να φθάσει τα 78-80 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα, κι αν ακόμα μείνουν στα επίπεδα του 2011, θα φθάσουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω σημαίνουν, πως ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί κατά 23%,που σημαίνει τεράστια απόκλιση από τον στόχο. Εάν είχαν συντάξει τον προϋπολογισμό κάποιας επιχείρησης, και είχε αυτήν την απαράδεκτη απόκλιση, όχι μόνο θα τους είχαν απολύσει, αλλά θα τους είχαν
πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Στέκει σε καμία λογική να λες, ότι τα έσοδα του Δήμου θα είναι 74 εκατομ. ευρώ, όταν γνωρίζεις, πως τα τελευταία χρόνια τα έσοδά του κυμαίνονται στα 18 εκατομ. και η οικονομική κρίση οδηγεί μάλλον σε μείωση; Άρα γίνεται προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Αλλά οι πολίτες δεν είναι χαζοί.
Αξίζει να αναφερθεί, πως στην εισήγησή της η Διοίκηση είπε: «…...ο κωδικός αυτός, αφού αφορά επιχορήγηση ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ»(εφ. «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της 16ης Φεβρουαρίου 2013, σελ. 34).Όταν η αντιπολίτευση φώναζε και έλεγε, πως το δάνειο θα ήταν καταστροφικό για το Δήμο, την κατηγορούσε ο Δήμαρχος, (και ιδιαίτερα τον Σταμούλη), ότι τάχα ήθελε το κακό του τόπου, για να ωφεληθεί πολιτικά. Τώρα ήρθε η ώρα να ομολογήσει το πόσο καταστροφικό και υπονομευτικό για το μέλλον του Δήμου θα ήταν το δάνειο.
Και όλα αυτά γίνονται, διότι δεν τηρούνται οι διαδικασίες, που προβλέπονται από τον νόμο. Ο νόμος είναι σαφής(Ν. 3852/10, άρθρο 72, παρ. 1 ): Η Οικονομική Επιτροπή ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ τον προϋπολογισμό του Δήμου. ΟΧΙ όμως μόνο δεν τον συνέταξε αυτή, αλλά και όταν εκλήθη από τον πρόεδρο (Δήμαρχο), αφού ήταν ήδη έτοιμος, για να τον εγκρίνει(!!!) δεν είχαν δώσει κανένα στοιχείο του προϋπολογισμού. Δηλαδή έπρεπε να πάρει θέση η επιτροπή για κάτι, που αγνοούσε παντελώς. Κι αυτό επειδή στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν και μέλη της αντιπολίτευσης, τα οποία βεβαίως αποχώρησαν από την συνεδρίαση-παρωδία της επιτροπής. Ο Δήμαρχος θυμάται την αντιπολίτευση μόνο όταν θέλει να δημιουργήσει συνενόχους. Εδώ, που ο νόμος επιβάλει την συμμετοχή της, την απέκλεισε παρανομώντας.
Επίσης, ο νόμος (Ν. 3852/10, άρθρο 76, παρ. 3) ορίζει, πως η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πριν από την σύνταξη του ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ του προϋπολογισμού. Ο λόγος προφανής. Για να υποβάλει προτάσεις, που θα ληφθούν υπόψη κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος συγκάλεσε την Επιτροπή Διαβούλευσης, όταν ο προϋπολογισμός ήταν  ήδη έτοιμος, για να τον ΕΓΚΡΙΝΕΙ. Άκουσον-άκουσον!!! Η επιτροπή Διαβούλευσης συγκλήθηκε, για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Τι άλλο θα δει και θα ακούσει κανείς απ’ αυτήν την Διοίκηση. Καλά, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει «διαβούλευση»;  Δεν διαβάζει τι γράφει ο νόμος;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για να συνταχθεί προϋπολογισμός ρεαλιστικός, αξιόπιστος και εφαρμόσιμος, που θα τυγχάνει και της ευρύτερης δυνατής αποδοχής θα πρέπει:
-          Να συγκαλείται η επιτροπή διαβούλευσης πριν από την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
-          Να συντάσσει τον προϋπολογισμό η Οικονομική Επιτροπή. Αυτό απαιτεί βέβαια αρκετές συνεδριάσεις.
-          Να τίθεται ο προϋπολογισμός και σε δημόσια διαβούλευση, μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει διαφάνεια και συμμετοχή του λαού στην λήψη αποφάσεων.
Ιδιαίτερα δε την περίοδο αυτή της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Δήμος θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα:
-          Την ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
-          Την αύξηση της χωρητικότητας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
-          Προγράμματα ανακούφισης ανέργων, απόρων και ανασφάλιστων κυρίως σε θέματα υγείας.
-          Άμεσες δράσεις για τον πολιτισμό και οπωσδήποτε την διατήρηση του υπάρχοντος λαογραφικού μουσείου (Καστάνειο).
-          Ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.
-          Συμβουλευτική υποστήριξη και δράση για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού.
-          Λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου(είναι σχεδόν έτοιμη και ο Δήμος έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα), που θα απαλλάξει τους συμπολίτες από αρκετή ταλαιπωρία.
-          Αξιοποίηση του χώρου στα Πευκάκια, για να καταστεί καθημερινά επισκέψιμος.
-          Χαρτογράφηση μονοπατιών πεζοπορίας στα όρη Γεράνεια, Πατέρας και προβολή αυτών τουλάχιστον στην Αττική.
-          Αξιοποίηση των ελαιοδεξαμενών στο δρόμο του Περάματος.
                                                                                                        Εκ του Γραφείου Τύπου
                                                                                                        της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: